Çiftçinin bayramı; tarlada, yaylada, ahırda, ağılda…

Tarımsal üretime emek veren çiftçi-üretici, yörük ve tarım paydaşları her sene olduğu gibi bu yılda bayramı; tarlada, yaylada, ahırda, ağılda geçirecek…

Gıda sorunu yaşanmaması için sürekli sahalarda ülkemiz çiftçisi... Her saatin kıymetli olduğu tarımsal (bitkisel ve hayvansal) üretimde çiftçi-üretici, tarım işçisi, yörük ve tarım paydaşları Ramazan Bayramı’nı ülke genelinde büyük ölçüde mesaide geçiriyor.

TARIMSAL ÜRETİMİN MESAİSİ OLMAZ!

Mesai mevhumu gözetmeksizin çalışır Türk çiftçisi, tarım işçisi, yörüğü ve tarım paydaşları… Tarımsal üretim özellikle de hayvancılık sektörü 7/24 mesai gerektirir. Dolaysıyla bayramda mesai devam ediyor…

Marmara ve Karadeniz bölgesinde çeltik tavaları hazırlanırken, İç Anadolu’da buğday için gübre verilmesi ve ilaçlama yapılması, nohut ve mercimek için ekim hazırlığı, Akdeniz bölgesinde turfanda patates hasadı vb.

Tarla bitkilerinde nohut, mercimek, ayçiçeği tohum hazırlıkları ve ekimine devam edilirken mısır ekimine başlanması,

Meyve bahçelerinde toprak işleme,

Bağcılıkta, sürgün kurumalarına karşı ilk ilaçlama, toprak işlemesi,

Sebzecilikte, tarla sürüleri yapılır, dikimle ilgili son hazırlıklar yapılması. Ilık yastıklara şaşırtılmış biber, domates, biber ve patlıcan fidelerinin dikilmeye başlanması,

Süs bitkilerinde, seralarda havalandırma ve gölgeleme yapılması… Her bölgede ve bölümde bir yandan ekim, dikim hazırlıklar yapılırken bir yandan da hasat yapılıyor.

Bayramda mesai devam ediyor…

BAYRAMIN HEM MANEVİ HEM DE EKONOMİK BOYUTU

Şehirlerden köylere nüfus akımı yaşanır, bayramlarda… Evler, sokaklar şehirden gelen insanlarla adeta dolar taşar. Köy kahvehanelerinde oturmak için sandalye bulunmaz. Bayram haftasında; köy bakkalı, köy kahvehanesi ve köylüler için ekonomik olarak bereketli geçer. Bayram süresi boyunca doğup büyüdüğü köylere ekonomik olarak can verir şehirden gelen insanlar.

Köylerde çiftçi anne ve babalar için çifte bayram yaşanır. Çocuklar, torunlar bütün aile birlikte bayram süresi boyunca mutlu günler, saatler ve dakikalar yaşanır. Çiftçi anne ve baba çocukları, torunları için hazırlıklar yapar. İçinde bulunulan dönemde hangi yiyecek türü varsa; yoğurdundan kaymağına, mercimeğinden nohuduna; peynirinden çökeleğine kadar her şey büyük bir özenle hazırlanır.

Bayram dönüşü köylüler üzgün, hafif bir burukluk içinde, şehirden gelen insanlar toprakla ve huzurla buluştukları için mutlu, araba bagajları dolu bir şekilde şehirlerine dönerler. 

Böylesi bir ekonomik koşulda köylerle bağlantısı olmayan memurun, asgari ücretlinin, emeklinin ve gündelikli çalışanın; yaşam standardını koruması, hayatını idame ettirmesi pekte mümkün görünmüyor, maalesef.  

KIRSAL EKSİKLİKLER VE AKSAMALAR

Kırsal alanlardaki gelişmişlik düzeyinin farklılıkları genellikle kırsal yerleşim birimlerinin yapısal özellikleriyle ilgilidir. İklim ve coğrafya koşullarının elverişsizliği, şehir merkezlerine ve pazar yerlerine uzaklık ve genç nüfusun hızla azalması olarak sıralayabiliriz.

Yapısal farklılıklar nedeniyle birçok kırsal yaşam alanında ulaşım, haberleşme, bilişim, sosyal alanlar ve altyapı gibi birçok hizmetlerde eksiklikler ve aksamalar görülebilmektedir.

Tarımsal desteklemelerin ön plana çıktığı ülkemizde; bayram dolaysıyla kırsal desteklemelerin: Kırsalda yaşayan insanların sosyal yaşamlarına, yaşam alanlarına, eşlerine, çocuklarına dokunan türden olması gerektiğini bir kez daha görmüş olduk.

ÇİFTÇİNİN ÇİFTE BAYRAM YAŞAYACAĞI GÜNLERİ GÖRMEK ÜMİDİYLE...

Ramazan, nefsin terbiyesiyle birlikte, fiziki açlığın manevi doygunlukla telafi edildiği, amellerin halis niyetlerle tazelenip tahkim edildiği sabır ve tevekkül ayıdır.

Bayramlar, Türk-İslam ahlakının yaşanıp yaşatıldığı manevi ve kültürel bir varlık alanı, ortak hatıra ve hedeflerimizin nefes aldığı buluşma ve kavuşma sahasıdır.

Cenab-ı Allah’tan, O’nun rızasını kazanmak amacıyla tuttuğumuz oruçların, samimiyetle gerçekleştirdiğimiz ibadetlerin kabulünü niyaz ediyorum.

Son söz: Üreten, emek veren, alın teri döken; çiftçi-üretici, yörük ve tarım paydaşlarının her zaman yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz.  Çiftçi-üretici, yörük ve tarım paydaşlarının çifte bayram yaşayacağı günleri görmek ümidiyle; Ramazan Bayramı’nı içtenlikle tebrik ediyor, her günümüzün bayram havasında geçmesini diliyorum.

Sağlıcakla kalın.