Çinli bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, fareler üzerinde yürütülen deneylerde yüzde 100 öldürme oranına sahip ölümcül bir virüs kullanıldığı belirlendi.

"GX_P2V" adı verilen virüs, laboratuvar ortamında genetik olarak insanlara benzeyecek şekilde tasarlanmış farelerin beyinlerini hedef aldı.

Araştırmacılar, virüsün fareleri enfekte olduktan sadece sekiz gün sonra öldürdüğünü ve bu süre içinde vücutta ciddi değişikliklere neden olduğunu gözlemledi. Virüs, akciğerlerden kemiklere, gözlere, soluk borusuna ve beyine kadar birçok organda bulaşma gösterdi. Çalışma, virüsün SARS-CoV-2'ye benzediğini ve 2017 yılında Covid salgını öncesinde zaten keşfedilmiş olduğunu ortaya koydu.

Uzmanlar, bu tür deneylerin bilimsel açıdan anlamsız ve riskli olduğunu vurgulayarak bu çılgınlığın durdurulması çağrısında bulundu.

8 GÜNDE GÖLDÜRÜYOR, GÖZLERİ BEYAZA DÖNDÜRÜYOR

NTV'nin aktardığı habere göre, deneyler sonucunda farelerin enfeksiyondan sonraki beş gün içinde önemli ölçüde kilo kaybına uğradığı, uyuşuklaştığı ve gözlerinin beyaza döndüğü gözlemlendi. Fareler, enfekte olduktan sadece sekiz gün sonra hayatlarını kaybetti. Bilim insanları, virüsün fareleri bu kadar hızlı öldürmesine şaşırdıklarını ifade etti.

BEYİN ENFEKSİYONUNA NEDEN OLUYOR

Yapılan analizlerde, virüsün farelerin akciğerlerine, kemiklerine, gözlerine, soluk borusuna ve beyinlerine bulaştığı tespit edildi. Virüs kaynaklı beyin enfeksiyonu, hayvanları öldürecek kadar şiddetliydi. Pekin Kimyasal Teknoloji Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmaya göre virüs, "Sars-CoV-2"ye benziyordu ve 2017 yılında Covid salgını öncesinde zaten keşfedilmişti.

ENDİŞE VERİCİ BİLİM DENEYİ

Araştırmacılar, bu durumun "GX_P2V"nin insanlara yayılma riskini vurguladığını ve SARS-CoV-2 ile ilişkili virüslerin patojenik mekanizmalarını anlamak için benzersiz bir model sağladığını belirtti. 

COVID İLE BİRLEŞTİĞİNDE YÜZDE 100 ÖLÜMCÜL

Araştırma ekibi, corona virüsle enfekte olmuş farelerde ölüm oranının yüzde 100 olduğunu bildirerek bu bulgunun, daha önce yapılmış çalışmalardan öteye geçerek türünün ilk örneği olduğunu vurguladı. Ancak, çalışmanın sonuçları arasında virüsün insanları nasıl etkileyebileceği konusunda bilgi bulunmamakta. Bu durum, çalışmanın internette yayınlanmasının ardından uzmanlar arasında endişe yaratmış durumda.

"GEÇ OLMADAN DURDURULMALI"

Araştırma internette yayınlandıktan sonra uzmanlar, deneyi "korkunç" ve "bilimsel açıdan tamamen anlamsız" olarak nitelendirdi.

University College London'ın Genetik Enstitüsü'nden epidemiyoloji uzmanı Francois Balloux, sosyal medyada yaptığı açıklamada, "İnsanlaştırılmış garip bir fare türünün rastgele bir virüsle zorla enfekte edilmesinden öğrenilebilecek ilgi çekici hiçbir şey göremiyorum. Tam tersine, bu tür deneylerin ters gidebileceğini görebiliyordum." dedi.

Stanford'dan emekli tıp profesörü Dr. Gennadi Glinsky ise deney hakkında, "Bu çılgınlığın çok geç olmadan durdurulması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Editör: Ferhat Erdemir