Ülkemizin yaklaşık 4 bine yakın tıbbi bitki çeşitliliği olduğunu ifade eden Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Çinliler’in bu bitkilerin peşinde olduğunu belirtti. Çakar, ilaç etken maddelerinin tıbbi bitkilerden oluşturulması ve özellikle fitoterapi alanlarında aktif bir çalışma yürütüldüğü aktardı.
Düzce Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından yürütülen "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon ve Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı" kapsamında "sağlık" ve "çevre" alanlarında ihtisas üniversitesi olarak seçildi. Koru Sağlık Grubu ile üniversite arasında "tıbbi ve aromatik bitki" yetiştiriciliği konusunda iş protokolü imzalandı.
Düzce Üniversitesince toprak analizleriyle tesis alanında hangi bölgede, hangi bitkinin yetiştirileceği konusunda yürütülecek çalışmalar, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çakar ile Koru Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Biri arasında imzalanan protokol kapsamında gerçekleşecek.
Bununla birlikte, Düzce Üniversitesinin ihtisaslaşma ürünlerinin sergileneceği ve satışının yapılacağı bir stant Koru Otel'de görücüye çıkacak, yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkilerle otel arazisi içinde "ekoturizm bahçesi" oluşturulacak.
"Türkiye tıbbi aromatik bitkiler açısından çok zengin"
İmzalanan protokolle ilgili gazetecilere açıklama yapan Rektör Çakar, sağlık turizm potansiyelinin Düzce ve Bolu bölgesinde canlandırılmasında, özellikle geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında tıbbi bitki yetiştiriciliğinin ve geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamalarının yapılmasının ve hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu aktardı.
Bölgenin kalkınması amacıyla Düzce Üniversitesi’nin özellikle seçildiğini ve çevredeki illere de bu bakış açısını yaymasını arzuladıklarını aktaran Çakar, Koru Sağlık Grubunun bu konuda çok önemli bir ortak olduğunu vurguladı.

Türkiye tıbbi aromatik bitkiler açısından çok zengin bir coğrafyada yer alıyor

Rektör Çakar, ülkemizin yaklaşık 4 bine yakın tıbbi bitki çeşitliliği olduğunu ve Çinliler’in bu bitkilerin peşinde olduğunu ifade etti ve ilaç etken maddelerinin tıbbi bitkilerden oluşturulması ve özellikle fitoterapi alanlarında aktif bir çalışma yürütüldüğünü aktardı. Ne yazık ki ülkedeki bu çeşitliliğin kayıtlara yansımadığını söyleyen Çakar, kayıtlı olan sayısının sadece 500-600 taneyi ancak bulduğunu iletti.
Çakar, bölgede tıbbi bitki yetiştiriciliğini bir gelir kaynağı olarak canlandırdıklarını söyledi ve Fide temininden yetiştirilmesine, kurutulmasından paketlenmesine kadar bütün üreticilere mihmandarlık ettiklerini ifade eden Çakar, şu anda Düzce'de 30 kadar üreticinin gelir kapısı olmaya başladığını aktardı. “Bolu'da da bunu canlandırabilirsek ilgi alanı oluşturabilirsek, hele ki fındık altlarında, kullanılmayan köy arazilerinde bu Bolu'da da rahatlıkla yapılabilir. İklim son derece uygun. Biz toprak analizlerinden en son kurutulup paketlenmesine ve alıcı ile satıcının buluşturulmasına varıncaya kadar her aşamada yol arkadaşlığı yapıyoruz üreticilere."

Editör: Haber Merkezi