1858 yılında Fransız donanmasının resmi iç çamaşırı olarak kullanılmasına karar verilen ve denize düşen denizcilerin yerini tespit etmeye yarayan çizgili denizci tişörtü Google tarafından bugünün doodleı olarak seçildi. Peki, Çizgili Denizci Tişörtünün anlamı nedir? Detaylar haberimizde…

ÇİZGİLİ DENİZCİ TİŞÖRTÜNÜN ANLAMI NEDİR?

Denizcileri deniz ortamının sert unsurlarına karşı korumak için yünden sıkıca örülmüş olan mariniere'nin ilk işlevi iyi bilinmektedir. Ancak, süveterin çizgili tasarımının önemi hala tartışılıyor. Bazı hikayeler, yatay çizgilerin denize düşen denizcileri tespit etmeyi kolaylaştırmak için tasarlandığını söylerken, diğer hesaplar her şeridin Napolyon'un İngilizler üzerindeki deniz zaferlerinden birini temsil etmek istediğini iddia ediyor. Tarihine bakılmaksızın, marininanın o zamandan beri belirgin bir stil ifadesine dönüştüğünü inkar etmek yok.

AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN

19. yüzyılın sonlarında, mariniere Fransız yazar Sidonie-Gabrielle Colette'in yardımıyla donanma güvertelerinden şehir sokaklarına göç etmeye başladı. Paris'te şu anda ikonik çizgili gömlek giymiş maskeli toplara sık sık rastlanan Colette, geleneksel cinsiyet stereotiplerini cesurca kırdı ve modern kadın giyiminin yolunu açmaya yardımcı oldu.

1920'lere gelindiğinde, Fransız Rivierası'ndaki bohemler, aydınlar ve moda tutkunları marinere'yi benimseyerek, deniz yaşamının temelinden sanatsal şıklığın sembolüne kadar formanın evrimini daha da güçlendirdi.

Sanatçılardan film yıldızlarına kadar mariniere onlarca yıl boyunca sayısız ikonik destek kazanmış, bugün saygı duyulmuş ve günümüzde dünya çapında zamansız bir klasik olarak görülmüştür.

Google neden Doodle yaptı?

Bugünün Çizgili Denizci Tişörtü Kutlaması Fransız mavi-beyaz çizgili gömlek, marinière ("denizci gömlek" için Fransızca) kutluyor. 1858'de bu gün, Fransız Donanması, denizcilerin resmi üniformasının bu çok yönlü iç çamaşırını, üst katın dünyadaki dolaplara kat ettiği yolculuğun oluşumunu işaret etti.

 

Editör: Haber Merkezi