Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve ölümlere neden olan Corona virüs, temizlik ürünlerine rağbeti arttırıyor. Şu sıralar sabun, şampuan, deterjan, krem, kolonya ve deodorant talebinde patlama yaşanıyor.

Kullanım hızla artıyor
Mendil, peçete ve kâğıt havluyu da kapsayan ve büyüklüğü 25 milyar lirayı aşan pazarın Çin ve virüsün etki alanına giren ülkelerden gelecek taleplerle yakın zamanda 30 milyar liralık hacme ulaşması bekleniyor. Temizlik malzemeleri üreten ve satan firmaların yetkilileri, Corona virüsün sıvı sabun, ıslak mendil ile krem tüketimini katladığına işaret ederek salgına karşı tedbirler arasında ilk sırada yer alan hijyen konusunun herkesin gündemine girdiğini, buna bağlı olarak iç satış ve ihracatın artacağını dile getiriyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Yeni Akit’e yaptığı açıklamada hijyen ürünlerine ilginin yoğun olduğunu belirtti. Pelister, “Corona virüse önlem alma adına marketlere akın ediliyor. Ortamı ve bedeni salgına karşı koruyacak ürünler tercih ediliyor” dedi. İç satışlar gibi ihracatın da artmaya başladığını anlatan Pelister, “Hijyen ürünlerimizin talibi çok. Bu anlamda Avrupa ülkeleri örnek verilebilir. Öbür taraftan; şu anda Çin’den art arda maske siparişleri geliyor” ifadelerini kullandı.

Sipariş trafiği yoğunlaştı
İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akyüz ise Corona virüs haberlerinin büyük yankı uyandırdığını vurgulayarak, “Doğal olarak hijyen ürünlerinin ticareti arttı. Üreticiler yoğun bir tempoya girdi. İhracatçılar da müşterilerine yenilerini ilave etmeye başladı” yorumunda bulundu. Akyüz, ayrıca maske gibi koruyucu ürünlerin de iç satışı ile ihracatında yüzde 30 artış görüleceği tahminini paylaştı.

200 milyon maske siparişi
Bu arada; Çin, Türkiye’den 200 milyon maske ihraç etmek için düğmeye bastı. İzmirli Ak-Yel Medikal’in ortaklarından Fatih Arpacı, Türkiye’de her sene 150 milyon maske üretildiğini dile getirdi. Arpacı, şunları kaydetti: “Çin’den gelen talebi karşılamamız mümkün değil. Bu durum bizi şaşırttı. Çünkü Çin, dünyanın maske üreticilerinden biri. Öyle görünüyor ki virüsten ötürü stokları yeterli gelmedi. Bizim gücümüz, kuvvetimiz, imkânımız belli. Bu bir yana tek müşterimiz Çin değil. İtalya, Hollanda, Polonya, Almanya gibi ülkelerde de müşterilerimiz var. Ve üretime yetişmek için 24 saat çalışıyoruz.” Çin, Türkiye’ye sattığı maskeleri de geri alıyor. Bu durum ithalatçı firmaları güç durumda bırakıyor.

E-ihracat ivmelendi
Corona virüs korkusu, e-ihracata da ivme kattı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, yeni tip salgının e-ihracatı 5 kat arttırdığını duyurdu. Ekmekçi, bunda Çin menşeli ürünlere tereddütle bakılmasının önemli rol oynadığını söyledi. (Yeniakit)

Editör: Haber Merkezi