27 Eylül 2019 Cuma namazı saat kaçta?

Her hafta cemaatle kıldığımız önemli bir namaz olan Cuma namazını kaçırmamak için Cuma namazı saatini öğrenmek gerekiyor.

Bugün, 27 Eylül Cuma günü için öğlen ezanı vakti, Ankara'da 12:45, İstanbul'da 13:00, İzmir'de 13:08 olarak gözükmektedir.

Bulunduğunuz il ve ilçeye göre cuma namazı saatini öğrenmek için listenin altındaki linke tıklayarak açılan diyanetin resmi sayfasından il ve ilçe seçimi yapmanız yeterli olacaktır.

Bulunduğunuz il ve ilçeye göre cuma namazı saatini öğrenmek için tıklayınız.

Cuma namazı nasıl kılınır?

Cuma namazını eda ederken ilk sünnet aynı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Böylece hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapmış olur.

Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır. İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet eder. Cemaatle kılınan sabah namazı gibi iki rekât Cumanın farzı kılınır. Cuma namazında imam-hatip, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur. Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, cumanın son sünneti kılınır. Bu son sünnet, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Böylece Cuma namazı tamamlamış oluruz.

Cuma namazı kaç rekattır?

Cuma namazının kılınışını birçok kişi bilir yine de cuma günü öğle namazı nasıl kılınıyor, cumadan sonra mı önce mi kılınıyor kafalarda soru işareti kalabiliyor.

Cuma namazı, farz namazlardan olup, (Cuma şartlarını kendilerinde toplayan kimseler için iki rekat Cuma namazı Farz-ı ayın'dır.) Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır. Cuma namazının özelliklerinden biri namazdan önce hutbe okunmasıdır. Cuma namazı 10 rekattır lakin nafile namazlarla birlikte 16 rekat namaz kılınır. 

Sırasıyla Cuma namazı; 4 rekat cumanın ilk sünneti, 2 rekat cumanın farzı, 4 rekat cumanın son sünneti, 4 rekat Zuhri ahir, 2 rekat vaktin son sünneti olmak üzere eda edilir.

Abdest nasıl alınır?

Elleri yıkama: “Eûzübillahimine şşeytanirracim-Bismillahirrahmanirrahim” Önce eller bileklere kadar ve parmak araları da ovuşturularak üç defa yıkanır.

Ağza su verme: Sağ elimize üç defa su alarak ağzımıza veririz. Her su alışta ağzımızı çalkalayarak ağızdaki suyu dökeriz.

Buruna su verme: Tekrar avucumuza su alarak üç defa burnumuza veririz. Sol el ile de sümkürür temizleriz.

Yüzü yıkama: Sonra iki avucumuza su alarak saç bitiminden çene altına kadar yüzümüzü üç defa yıkarız.

Sağ kolu yıkama: Önce sağ kolu dirsekle beraber üçer defa yıkarız.

Sol kolu yıkama: Sonra sol kolu dirsekle beraber üçer defa yıkarız.

Başı mesh etmek: Sağ elimizle başımızın dörtte birini mesh ederiz. Yani sağ elimizi ıslatıp başın dörtte birini sıvazlayarak ıslatırız.

Kulakları mesh etmek: Her iki eli de ıslatıp serçe parmaklarımızla kulaklarımızın içini mesh ederiz. Kulakların arka kısmını ise baş parmaklarımızla mesh ederiz.

Boynu mesh etmek: Sonra baş ve serçe parmaklarımızı kullanmadan işaret, orta ve yüzük parmaklarımızın dışı ile boynumuzu da mesh ederiz.

Ayakları yıkama: Ayaklara gelince, parmaklardan başlayarak önce sağ sonra sol ayağımızı topuk kemiği ile beraber üçer kez yıkarız.

 

 

Editör: Haber Merkezi