Cuma günleri hayırlara açılan kapıdır, nurdur. Müminlerin bayramı olan bu günde Cuma namazı saat kaçta? sorusu en çok araştırılan konular arasında girdi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 27 Eylül il il Cuma namazı vakitlerini haberimizde bir araya getirdik…

TÜM İLLERİN NAMAZ VAKİTLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

CUMA GÜNÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?

Peygamberimiz (sav) efendimiz: “ Üzerine güneş doğan en hayırlı gün Cuma gündür. Hz Âdem o gün yaratıldı o gün cennete konuldu ve yine o gün cennetten çıkarıldı” buyurmuştur. Müslim, Cuma, 17. Hadis-i şerifte, üzerine güneş doğan gün ifadesiyle, bütün günlerden bahsedilmekte ve cumadan daha hayırlı bir günün bulunmadığı anlatılmaktadır.

Aslında günler arasında zahiren bir fark bulunmamakla beraber, günleri birbirinden farklı kılan şey, o günlerde meydana gelen olaylardır. Cuma gününü değerli yapan da ibadetler içinde en büyük değere sahip olan Cuma namazının o gün kılınmasıdır. Cuma gününe üstün değer kazandıran hususlardan biri de, duaların kabul edildiği bir vaktin bu günde bulunmasıdır. Aynı zamanda Cuma günü müminlerin bayramıdır.

Peygamberimiz (sav) efendimiz :”Cuma gününde bir zaman vardır ki, şayet bir Müslüman namaz kılarken o vakte rastlar da Allah´ tan        bir şey isterse, Allah ona dilediğini mutlaka verir” buyurmuştur. Buhari, Cum´a, 37. Böylesi bir günde camiye gelmeden önce bugünün Cuma olduğunun farkında olunması, fiziken ve ruhen hazır hale gelinmesi büyük önem arz etmektedir.

Yüce Allah kuranında,” Ey müminler Cuma gününde namaz için ezan okunduğunda Allah´ı zikretmek ( Cuma namazı kılmak) için camiye koşun, alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır. Cuma namazı kılınınca yeryüzüne dağılın ve Allah´ın lütfundan isteyin. Allah´ı çok zikredin ki, kurtuluşa eresiniz” buyurmuştur. Cuma, 9-10. 

Cuma günü öğle vaktinde ezan okunduğu zaman Cuma namazını kılmak üzere Müslümanları camiye davet eden Yüce Allah, namazı kıldıktan sonra, yeryüzüne dağılmalarını ve Allah´ın lütfunu talep etmelerini istemektedir. Allah´ın bu isteği, Müslümanların dünya ve ahiretlerini mamur etmeleri içindir. Allah´ın verdiği maddi ve manevi nimetlere şükretmek, onu her daim zikretmek ve her işte onu vekil kılmak, müminin hayatında huzur ve bereket meydana getirir. Aile yuvalarında birlik ve dirlik, bireyler arasında saygı ve sevgi duygusunu oluşturur. Cuma namazı, akil ve baliğ olan erkek Müslümanlara farzdır. Aynı zamanda Cuma namazının cemaat halinde kılınması da farzdır.

 

 

Editör: Haber Merkezi