Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore ile ortak basın açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

İnsanı, adaleti ve dayanışmayı merkeze alan bir dış politikanın takipçisi olarak Afrika ile ilişkilerimize özel önem veriyoruz. Kıta ülkelerine yönelik dışlayıcı, kibirli ve müdahaleci tavırların bizim nezdimizde hiçbir değeri yoktur.

Afrikalı dostlarımız kendi sorunlarına yine kendi hassasiyetleri, kendi dinamikleri çerçevesinde çözüm üretecek birikime fazlasıyla sahiptir.

İlişkilerimizi daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. 62 milyon dolarlık ticaret hacmi istenilen düzeyin çok ama çok altıdadır. Bu miktarı arttırma görüşümüzü teyit ettik. 200 civarı Burkina Faso'lu öğrenci ülkemizde okumakta. Bundan çok memnunuz.

Terörle mücadele alanında karşılıklı işbirliğimizi ve ortak irademizi yeniledik. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yanımızda olan Burkina Faso'nun desteğine özellikle güveniyorum.  Burkina Faso ile suçluların iadesi anlaşmasını da en kısa sürede yapacağız. 

SUDAN'DA ORDUNUN YÖNETİME EL KOYMASI

Ne yazık ki bu dünya garip bir dünya. Darbeye karşı olduklarını söyleyenlerin, darbecilerle daha sonra nasıl koyun koyuna oturduklarını hep görüyoruz. Bu konuda nasıl iş tuttuklarını da görüyoruz. Nasıl sandıkla gelenleri ipe götürdüklerini de görüyoruz.

Sudan  bizim köklü tarihi ilişkilerimizin olduğu bir ülke. Bu köklü ilişkilerimizin  tabii ki devamından yanayız. Temennim odur ki suhuletle, bir kardeşlik ağı  içerisinde Sudan bu işi başarmalı ve normal demokratik süreci çalıştırmaya  girmelidir .  Milli uzlaşı temelinde ve barış içinde  Sudan'ın bu süreci atlatması en önemli temennimdir.

Roch Marc Cristian Kabore'nin açıklamalarından satır başları:

Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk milletine misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu bizim için öenmli bir ziyaret. Ülke içerisinde ilk kez Cumhurbaşkanlığı seviyesinde görüşüyoruz. Sayın Erdoğan'a desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum.

Türkiye'ye çatanlar Burkina Faso'ya çatmışlardır. Türkiye'ye zarar vermeye çalışan teröristlerin Burkina Faso'da kalması mümkün değildir. Söz konusu işbirliğimizi çeşitlendirmek istiyoruz.

Editör: Haber Merkezi