Diğer durumlar ve hastalıklar da benzer semptomlara sahip olabilir, bu yüzden önce bunları ortadan kaldırmak önemlidir. Doktor hormonal bir sorun olabileceğini düşünüyorsa, kişiyi vücudun hormonal sisteminde uzman olan bir endokrinologa yönlendirecektir.

ACTH seviyelerini değerlendirmek için yapılan testler şunları içerebilir:

  • İdrar testi

  • Kan testi

  • Tükürük testi

Bir doktor Cushing sendromundan şüpheleniyorsa, nedeni araştırmak için daha fazla test isteyecektir - örneğin, MR görüntüleme testleri -. Bu testler, iyi huylu veya kötü huylu olsun, altta yatan tümörü tespit edebilir.

Bazen bir alt petrosal sinüs örneklemesi (IPSS) testi gerekli olabilir. Bu, diğer testlerle birlikte vücuttaki ACTH kaynağını tanımlamaya yardımcı olabilecek özel bir kan testidir.

Sonuçları beklerken, doktor metyrapone yazabilir. Bu, kortizol üretimini bloke eder ve kandaki konsantrasyonunu azaltır.

Tedavi

Steroid ilaç kullanımı, Cushing sendromunun semptomlarını tetiklerse, doktorun dozu değiştirmesi veya farklı bir ilaç reçete etmesi gerekebilir. Tedavi aşırı kortizol kaynağını bulmayı ve seviyelerini düşürmeyi amaçlamaktadır.

Tedavi tipi, sendromun nedeni de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Testler, kişinin Cushing hastalığı olduğunu gösteriyorsa, hipofiz tümörünü çıkarmak için ameliyat olmaları gerekebilir.

Bir kişinin sağlık durumunu tedavi etmek için kortikosteroid kullandığından Cushing'in semptomları varsa, doktor ilacın dozunu azaltabilir veya kortikosteroid olmayan bir ilaçla değiştirebilir.

Bireyler tıbbi gözetim olmadan kortikosteroid dozajlarını asla düşürmemelidir. Bu, tehlikeli derecede düşük kortizol seviyelerine ve muhtemelen hayatı tehdit edici komplikasyonlara neden olabilir.

Bazı insanların hipofiz tümörünü çıkarmak için ameliyat olması gerekebilir. Bir cerrah kişinin burnundan bir tümörü çıkarabilir. Adrenal bezlerdeki, pankreastaki veya akciğerlerdeki tümörler, geleneksel veya laparoskopik cerrahiye ihtiyaç duyabilir.

Ameliyattan sonra, kişinin normal hormon üretimi geri dönene kadar kortizol yerine koyucu ilaçlar alması gerekecektir.

Bir tümörü yönetme tedavisi, tümörün malign veya iyi huylu olmasına bağlı olarak radyoterapi ve kemoterapiyi içerebilir.

Şu anda Cushing sendromunun tedavisi için onay almış olan ilaçlar arasında mifepriston ve pasireotid bulunur. Doktorlar diğer ilaçları etiketsiz yazabilir.

Bu, bir ilacın bu durum için özel bir onayının olmadığı, ancak doktorların deneyimlerinin bu ilaçların durum için etkili olduğunu göstermiştir.

İnsanların Cushing'in etiketini kaldırabileceği ilaçlar:

  • Ketokonazol

  • Mitotan

  • Metyrapone

Bunlar, aşırı kortizol üretimini çeşitli şekillerde kontrol etmeye yardımcı olabilir. Araştırma, yardımcı olabilecek diğer ilaçlarla da devam eder. Başka bir tedavi yapılmazsa, bir cerrahın adrenal bezini çıkarması gerekebilir.

Cushing sendromu ve Cushing hastalığı ciddi durumlardır. Tedavi olmadan ölümcül olabilirler. Bununla birlikte, eğer bir kişi zamanında iyi bir tanı koyarsa, cerrahi veya tıbbi tedavi daha sağlıklı bir hayata dönmelerini sağlayabilir. Yaşam boyu takip olası komplikasyon riskini azaltmak ve kişinin yaşam kalitesini arttırmak için önemlidir.

 

Editör: Haber Merkezi