Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, yılın ilk yarısına ilişkin sektör verilerini açıkladı. Online gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ekici, “2021 yılının ilk altı ayında 244 bin 400 âdet araç parkımız oldu. Bu dönemde müşterideki araç sayımız 223 bin adet oldu. Bu kapsamda, yılın ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe göre kiralamadaki aktif araç sayısı bakımından sadece 2 bin adetlik bir daralma yaşadık. Bu da yüzde 0,9’luk bir daralma demek. 2020 sonuna göre ise müşterideki araç sayısı 8 bin adet geriye gelmiş durumda. O da yüzde 3,4’lük daralmayı ifade ediyor. Kısacası sektörün toplam araç parkına bakıldığında geçen yılın sonuna göre yüzde 7,1 oranında bir daralma görülse de kiradaki araç sayısına bakmak daha sağlıklı verileri verecektir” diye konuştu.

DÜZENLEME ŞART

Kiralama sektöründe de düzenleme olması gerektiğine değinen İnan Ekici, şöyle devam etti: “Kira gider tavanı 2020’de yaptığımız girişimlerle 2021 yılı için 6 bin lira olarak belirlenmişti. Ancak bu tutar da beklentimiz seviyesinde değildi. Bu nedenle o günden bugüne bu limiti artırmak üzere bakanlıkla temaslarımız devam ediyor. Bizim sektör olarak beklentimiz araç kirası gider tavanı olarak belirlenecek tutarın en azından D segment giriş seviyesindeki bir otomobilin kira tutarını kapsayacak seviyede olmasıdır ki bu da yaklaşık 9 bin lira seviyesidir. Güncel koşullarda artan faiz ve kurdan kaynaklı araç maliyet artışlarından ötürü 6 bin liralık araç kira gider tavanı C segment araçlar için dahi yetersiz kalabilmektedir.”

ÇİP KRİZİNİ HİSSETTİK

Küresel çip krizine de değinen Ekici, “Küresel çip krizi özellikle son günlerde etkisini arttırmaya başladı. Temmuz ayında bunu iyiden iyiye hissettik. Tüm dünyada araç tedarikinde sıkıntılar başladı. Bir şekilde araç alınıyor ama istenilen araç istenilen zaman bulunamıyor. Bu ağırlaştıkça belirli tüketici kitlelerinde de öteleme reaksiyonu yaşanıyor. Temmuzda da aslında bir miktar bunun etkisini gördük” diye konuştu.

DÜZENLEMEDE GEÇ KALINDI

Matrah düzenlemesinin dengeli ve etkili olabilmesi için bu sene başında yapılması gerektiğini söyleyen Ekici, “Burada en önemlisi kur ve üretim maliyetlerindeki artışlar. Bir miktar gecikti. Yeniden bir artırım için yeniden bir düzenlemeye ihtiyaç var. Asıl değişiklik 80 ile 50 arasındaki grupta. Orada da donanım seviyesine göre bile değişiyor. Çok alt seviyede bir aracı aldığınızda 50 ama donanımlı bir aracı aldığınızda 80’e gidebiliyor. Filo araçları da genelde çok lüks donanım seviyelerine genelde sahip olmuyor. Çip krizi etkisini arttırdı. Bunu artık hissediyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi