Bakan Koca, Delta Plus varyantının Türkiye'de de görüldüğünü belirtti. Durum böyle olunca Delta Plus varyantı gündemde yerini aldı. merakla araştırılan konular arasında yer alıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 26 Haziran-2 Temmuz'da illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarını açıkladı.  Peki, Delta Plus varyantı nedir, belirtileri neler? Delta varyantı Türkiye'de hangi illerde var?

DELTA PLUS VARYANTI HANGİ İLLERDE VAR?

3 vakanın birinin İstanbul'da olduğunu kaydetti. Bakan Koca "Delta Plus, 3 farklı ilde olmak üzere 3 kişide görüldü. İllerden biri İstanbul. Ankara'da yok. Bu kişiler aşılı değiller. Genel durumları ise iyi. Ağır geçirmiyorlar, ayakta takip ediliyorlar. Delta varyantında ise vaka sayısı giderek artıyor, 284'lere kadar çıktı. Vakaların görüldüğü il sayısı da 30'u buldu." açıklamasında bulundu.

Delta Plus

DELTA PLUS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uzmanlar, Kovid-19'un Delta Plus varyantının, Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantından daha bulaşıcı ve daha ağır hastalığa neden olduğuna dair yeterli verinin bulunmadığını, böyle bir ihtimali de beklemediklerini bildirdi.

Delta varyantının belirtileri arasında baş ağrısı, boğazda kuruluk, burun akıntısı ve ateş gibi grip benzeri belirtiler görülüyor.

AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof.Dr Canan Külah, "Delta Plus, Delta varyantının bir türü ve K417N adı verilen bir 'spike' protein mutasyonuna sahip. Bu, daha önce Güney Afrika'da tespit edilen Beta varyantında da açıklanmış mutasyon. Delta'ya bu mutasyonun eklenmesiyle 'plus' olarak adlandırıldı." dedi.

Bulaşıcılık ile ilgili sorulara yanıt veren Prof. Dr. Atakent: "Kolay yayılıyor, bulaşıcılığı daha yüksek, akciğer hücrelerine daha kolay tutunabiliyor, monoklonal antikor tedavisine potansiyel olarak dirençli. Ancak orijinal Delta varyantından daha bulaşıcı olduğuna, daha ağır hastalığa neden olduğuna veya daha tehlikeli olduğuna dair yeterli veri yok. Bu mutasyon daha önce Güney Afrika'dan bildirilen Beta ve Brezilya'dan bildirilen Gama varyantlarında da bulunuyor. Gama varyantının bulaşıcılığının daha yüksek olduğu daha önce bildirilmişti. Beta varyantı da daha önce Güney Afrika'da hastaneye yatış ve ölüm oranlarında artış ile ilişkilendirilmişti. Delta Plus varyantının yayılım hızı özellikle aşıya bağışık yanıtı yetersiz olanlarda veya aşılanmamış kişiler arasında bir miktar artmış olabilir. Ancak varyant ile ilgili toplum sağlığı açısından paniğe neden olacak veri yok." açıklamalarında bulundu.

 

Editör: Haber Merkezi