Deniz suyu seviyesindeki artışın sanılanın aksine 1990'larda değil, 1960'larda hızlanmaya başladığı bildirilirken ABC News'in haberine göre, 1900'lerden bugüne kadar deniz suyu seviyesindeki artışı tekrar tanımlamak için modern uydu ve profilleme şamandıraları verilerinin yanı sıra tarihi gelgit ölçümlerini kullanan araştırmacılar, deniz seviyesindeki artışın 1960'larda başladığı sonucuna varıldı.

Araştırmacılar, 1960'larda deniz seviyesinin yükselme oranındaki sıçramanın, çoğunlukla okyanuslar ısınırken oluşan genişleme anlamındaki termal kütlesel genleşmeden kaynaklandığını ortaya koydu.

Almanya'nın Siegen Üniversitesinden araştırmacı Sonke Dangendorf, "Son dönemin uydu verileri doğrultusunda belirleme edilen hızlanma 1960'larda esasen başlamış ve bugüne kadar devam etmiştir. Bu süreçte belirleme edilen deniz suyu seviyesindeki artış ivmesinde baskın etken buzların erimesi ve bilhassa Grönland buz tabakasının artan kütle kaybı gibi gözüküyor. Ayrıca, Batı Antarktika buz tabakasında büyük kayıp, deniz seviyesinin yükselmesine giderek daha çok katkıda bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.
Çalışmanın detayları "Nature" dergisinde yayımlandı.

Küresel deniz seviyesindeki artış hızlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nin-ABD Colorado Üniversitesi, Güney Florida Üniversitesi ve Old Dominion Üniversitesinden bilim insanları, geçen senenin başında, 1992'den bu yana uydulardan yapılan küresel deniz suyu yüksekliği ölçümlerinde, 1990'larda yılda ortalama 2,5 milimetre yükselen küresel deniz seviyesinin bugün 3,4 milimetre yükseldiğini belirlemişti.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı -NASA ile Fransa Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezinin (CNES) okyanus topografyası ölçüm uyduları Topex/Posedion, Jason-1, Jason-2 ve Jason-3'ün verilerini kullananişleyen araştırmacılar, artış hızının böyle devam etmesi durumunda, yüzyıl sonuna gelindiğinde küresel deniz seviyesinin bugünkünden 65 santimetre fazla olacağına işaret etmişti.

Bilim adamları, bunun sahil şehirleri için büyük sorunlar doğurabileceği uyarısında bulunmuştu.

Atmosfer ve deniz suyundaki ısınmanın öte tarafdan neden olduğu genleşme sebebiyle su seviyelerinde göreceli olarak yükselme olurken öte yandan Antarktika ve Grönland gibi büyük buz kütlelerindeki erimeyi hızlandıran su miktarını artırdığı kayıtlara geçilmişti.

California ve Utrecht üniversiteleri ile ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Jet İtiş Laboratuvarının yürüttüğü araştırma, Antarktika'da buzullardaki erime oranı rakamlarının, 2001-2017 aralığında yüzde 280 artış gösterdiğini ortaya koymuştu.

Araştırmada 1979-2001 aralığında senede ortalama 48 milyar ton buzulun eridiği Antarktika'da bu kaybın, 2001-2017 aralığında yıldı 134 milyar tona çıktığına işaret edilmişti.

 

Editör: Haber Merkezi