Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Denizin Eş Anlamlısı Nedir? Denizin Eş Anlamlıları

Denizin Eş Anlamlısı Nedir? Denizin Eş Anlamlıları

Yer kabuğundaki büyük çukur alanlarda biriken, diğer denizlerle veya okyanuslarla bağlantısı bulunan, yüksek derinliğe ve hacme sahip olan tuzlu su kütlelerine deniz adı verilir. Dünya’nın büyük bir kısmını kaplayan denizler, biyoçeşitlilik açısından oldukça zengin su kaynaklarıdır.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Denizin Eş Anlamlısı Nedir? Denizin Eş Anlamlıları
KAYNAK: Haber Merkezi

Deniz, ülkemizde sıkça kullanılan sözcüklerden biridir. Deniz kelimesinin kullanımının ardından hemen zihnimizde kum, güneş, açık hava, tatil ve huzur gibi kavramlar canlanır. Deniz, ilkbahar ve yaz mevsiminin olmazsa olmaz adreslerindendir. Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara bölgesinde yaşayan vatandaşlar için «Deniz» sözcüğünün çok daha özel bir anlamı vardır.

Peki deniz sözcüğünün eş anlamlısı nedir? Deniz sözcüğü ile aynı anlamı taşıyan başka kelimeler mevcut mu? Denizin eş anlamlısı ile ilgili ayrıntılı bilgiler, yazımızın devamında sizlerle...

Denizin Eş Anlamlıları

Deniz kelimesinin üzerimizde meydana getirdiği olumlu tasvirler, bu sözcüğü günlük hayatımızda sıkça kullandığımız sözcükler içerisine dâhil etmemizin en temel nedenlerinden biridir. Bu yazımızda deniz kelimesinin eş anlamı, kökeni ve etimolojisi hakkındaki merak ettiklerinizi kapsamlı biçimde bu yazıda derledik.
Deniz sözcüğü, bebeklik dönemini geride bırakarak konuşmaya başladığımız andan itibaren ilk öğrendiğimiz kelimeler arasında yer alır. Bu durumun en temel sebebi, hiç şüphesiz ki ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olmasıdır. Su kaynakları açısından oldukça zengin bir coğrafi konumda yer almamızdan ötürü deniz sözcüğü, zihnimizde son derece pozitif çağrışımlar meydana getirir.

Ara Kapak

Deniz, ebeveynlerin hem kız hem de erkek çocuklarına koydukları güzel isimlerden biridir. Günümüzde çocuk isimleri belirlenirken eş anlamlı isimler de sıkça kullanılmaktadır. Çocuklarına eş anlamlı isimler koymayı düşünen ailelerin «Denizin eş anlamlısı nedir?» sorusunu sordukları görülüyor. Çocuklarından birinin ismini Deniz koyan ebeveynler, diğerinin ismini de Derya olarak belirleyebilirler. Çünkü Derya ve Deniz isimleri, aynı anlama sahip olan kelimelerdir.

Derya sözcüğü, deniz ile aynı anlamı karşılar. Bu sözcükler cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullanılabilir. Dolayısıyla Derya ve Deniz kelimeleri, birbirlerinin eş anlamlısı olma özelliğine sahiptir. Anlamsal açıdan aynı kavramı ifade ederler ancak kökenleri göz önünde bulundurulduğunda aralarında ciddi bir farkın var olduğu görülür. Köken bakımından ele aldığımızda; deniz sözcüğü Türkçe iken derya ise Farsça kökenli bir kelimedir.

Deniz Sözcüğünün Kökeni ve Etimolojisi

Deniz; coğrafya, hidroloji, ekoloji ve biyoloji gibi bilim dalları tarafından kullanılan başlıca terimler arasında yer alır. Türkçe kökenli bir sözcük olan deniz; ekolojik çeşitlilik, su kirliliği, balıkçılık ve iklim değişikliği gibi konular ele alınırken uzmanlar tarafından üzerinde durulan önemli kavramlardan biridir.

Ancak deniz kelimesinin kullanımı yalnızca doğa bilimleri ile sınırlı değildir.

Deniz sözcüğüne edebiyatımızda da bol bol yer verilir. Deniz, usta yazarlar ve şairler tarafından kapsamlı biçimde ele alınan konulardan biridir. Türk edebiyatı hakkında yapılan araştırmalarda ve eser incelemelerinde deniz

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Bolat "Tarihimizde ilk defa" diyerek açıkladı: İkinci sıradayız

Bakan Bolat "Tarihimizde ilk defa" diyerek açıkladı: İkinci sıradayız