İSTANBUL'DA DEPREM KORKUSU

Uzman isimler, Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası bu kez haritadaki işaretlerini Marmara'ya çevirdi. Türkiye'yi yasa boğan son felaket 11 ilde 15 milyona yakın kişiyi etkilerken olası bir Marmara depremi sadece İstanbul'da yaklaşık 20 milyonu etkileyecek…

Kahramanmaraş depreminin ardından megakent için adeta kırmızı alarm verilirken İstanbul'u terk etmek isteyen kişilerin sayısı da oldukça arttı. 1999 Marmara Depremi'ni hatırlayan İstanbul sakinleri, bir yandan kent içinde daha az riskli semtlere taşınma arayışına girerken, bir yandan da kent dışına göç etmek üzere harekete geçti.

DEPREM KORKUSUYLA İSTANBULLULAR O İLLERE AKIN EDİYOR! ÇIKIŞLAR 20 YILIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Milliyet'in haberine göre konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Özellikle deprem sonrasında depremzedelerin yanı sıra İstanbul'da kent içi göçün de son haftalarda yoğunlaştığını söylemek mümkün. Nispeten sahil bandında yani Marmara Denizi'ne yakın olan bölgelerde.

"Bunlar Zeytinburnu, Bağcılar, Avcılar gibi ve Anadolu Yakası'nda Kartal, Pendik gibi bazı bölgelerden şehrin kuzeyine doğru bir arayış var. Bu arayışlar tabi müşterilerin bütçelerine göre farklılık gösteriyor. Şunu ifade edebiliriz ki çok katlı binadan az katlı binaya, daha zemin yapısı kuvvetli olan yerlere ki özellikle İstanbul'da şehrin kuzey bölgelerine daha yoğun hareketlilik var diyebiliriz." dedi.

Yetkili isimler eski yapıların yoğunlukta olduğu ilçelerden deprem göçü başladığı belirtiliyor. Öte yandan son depremde ayakta kalmaları ile sağlamlığını kanıtlayan TOKİ konutlarına her zamankinden daha büyük bir rağbet var.

İstanbullular ya sağlam zemini olan ilçelere ya da deprem haritasında yer alan en az riskli illere gitmek üzere araştırma yapıyor.

PEKİ, EN ÇOK TERCİH EDİLEN İL VE İLÇELER HANGİLERİ?

Açıklanan Türkiye Deprem Risk Haritasına göre 4'üncü ve 5'inci derece deprem kuşağındaki iller, 'deprem riski az olan iller' olarak yer alıyor. Bu seviyedeki iller de şu şekilde:

Kırklareli, Zonguldak, Edirne, Kastamonu ve Bartın

Emlak sektöründe yaşanan hareketlilikte, deprem riski az olmasına rağmen yüksek katlı binaların yerine müstakil evler tercih ediliyor…

İstanbul için yayınlanan deprem risk haritasına göre ise; İstanbul'da en sağlam alan Haliç'ten kuzeye doğru Başakşehir'e kadar olup Sarıyer'e kadar olan alan Türkiye'nin en sağlam kayaçları sayılabilecek olan bölge.

Bu ilçeler; Sarıyer, Başakşehir, Eyüp'ün bir kısmı, Kağıthane'nin bir kısmı, Şişli, Beşiktaş zemin olarak iyi olarak kabul ediliyor.

Uzmanlar, Avrupa yakasına göre Anadolu Yakası'nın genel olarak sağlam olduğunu ifade ediyor.

Şile, kısmen iyi kabul edilirken Çekmeköy ve Beykoz iyi sayılabilecek yerler arasında olarak sıralanıyor. Üsküdar, Ümraniye, Kadıköy, Ataşehir'in zemin bakımından daha sağlam olduğu görüşü bulunsa da Maltepe, Kartal gibi yerlerin kıyı kesimlerinin zeminsel açıdan iyi olmadığı ifade ediliyor.

 Sancaktepe, Sultanbeyli'de tepe kısımların riskinin az olduğu söylense de sahil kesimlerinde ve dere yataklarında problemlerin bulunduğu yine uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

Öte yandan 6 Şubat'tan sonra eski binadan çıkıp eşyasını depoya vermek isteyenlerin sayısının arttığını söyleyen Hayatoğlu Nakliyat'ın sahibi Mehmet Bağlar verdiği bir röportajda Kadıköy'den Fenerbahçe, Kızıltoprak'tan özellikle çıkış olduğunu söyleyen Bağlar, İstanbul'a dönüşün ise deprem bölgesi dışında neredeyse hiç olmadığını belirtti.

Bağlar, on 10 günde İstanbul'dan çıkışların neredeyse son 20 yılın zirvesine çıktığını dile getiren Bağlar, talebin sürmesi halinde genel olarak depolarda kısa zamanda yer kalmayacağını öne sürdü. Bağlar, İstanbul içindeki göçün ise Göktürk bölgesine doğru yoğunlaştığını, son bir hafta içinde bölgeye yapılan göçte yüzde 30 oranında artış yaşandığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Sabah

Editör: Bilge Güler