İstanbul'da deprem riski taşıyan bölgelere yönelik AFAD'ın hazırladığı Kırmızı Eylem Planı'nda çeşitli ilçelerde 100'den fazla semtte acil dönüşüm yapılması gerekiyor. Prof. Dr. Şükrü Ersoy konuya ilişkin katıldığı özel bir televizyon kanadında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. İstanbul'da hangi bölgeler daha riskli? Ersoy tek tek o bölgeleri işaret etti...

ANADOLU YAKASI SAĞLAM ZEMİNE SAHİP

"Anadolu Yakası genel olarak sağlam bir zemine bir sahip" diyen Ersoy, "İçerisinde farklı alanlar var." diye ekledi.

Avrupa Yakası için ise, "Haliç'ten itibaren kuzeye doğru olan ilçeler daha sağlam; Sarıyer, Şişli, Beyoğlu, Eyüp, en batıda da Başakşehir ve Arnavutköy'ün bazı kısımları daha sağlam Avrupa Yakası'nın güney ilçelerine göre..." ifadelerini kullandı.

Güney ilçelere olarak "Fatih, Zeytinburnu, Büyükçekmece, Esenyurt, Esenler, Küçükçekmece, Bakırköy, Zeytinburnu, Avcılar, Güngören. " diyen Ersoy, "Buralar daha riskli ilçeler." ifadelerini kullandı. "Maltepe sahillerinde bir sürü dolgu alan var, Kadıköy yakasında dereler var. Dere yataklarının olduğu bölgeler en hassas yerler." şeklinde açıklamalarda bulunan Ersoy, zemine dikkat çekti. "Zemini kötü çıktıysa, kötü zeminle ilgili bir iyileştirme yoksa, onun tedaviler var, eğer yoksa bina hasar görebilir. Zemine iyileştirme yapılmadığı için yıkılan, devrilen binalar var. Mutlaka yapının zeminle barışık olması gerekir." ifadelerini kullandı. S

AĞLAM ZEMİN ÇÜRÜK YAPI VARSA YIKILABİLİR

"Ben sağlam zeminde oturuyorum, evin hiçbir önemi yok diye düşünüyorlarsa yanılıyorlar." ifadeerini kullanan Ersoy, " En sağlam zeminde bile çürük bir yapı varsa yıkılabilir. Esenyurt'ta yaptığınız bir gökdelenle Maslak'ta yaptığınız bir gökdelen arasında çok fark var. Esenyurt'ta yaparken zemine uygun iyileştirmeler yapmak zorundasınız." dedi.

MAL SAHİBİ SORUMLU

Ersoy açıklamalarında; "Şu anda piyasada üçkağıtçı diye tabir edilen evleri kontrol ediyormuş gibi yapıp iyi uzman olmayan kişiler var. Bundan sonra kiralanan ya da satın alınan evlerin sağlamlık raporunun istenmesi gerekiyor. Bu da mal sahibinin sorumluluğundadır. Aynı arabadaki ruhsat gibi evlerin de ruhsatının aranması gerekiyor. Aşağıdaki iş yeri senden habersiz kolonları kesti, birkaç yerde bir tekrarlanabilir kontroller yapılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Kırmızı riskli alanlar üzerine de uygun binalar yapılabilir ve bir şey olmaz. O güvenceyi almak zorunda vatandaş. Evin o zemine uygun olup, zemin etüdü yapılmış mı bunun araştırılması gerekiyor." sözlerini kullanan Ersoy, "Rezerv alanlar belirlenirken boş alanlara bakıyorlar. Zemine uygun yapılar yapmak gerekiyor." dedi.

Kaynak: Sabah

Editör: Bilge Güler