MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, 17 Kasım’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kendisinin çizdirdiği “Türk Dünyası Haritası’’ hediye etmesi Rusya basınında yankı buldu. Rusya’nın yazılı ve görsel basını bu konuyu hafta boyunca enine boyuna ele aldı hatta bu haber Rus medyasında ilk 3’e girdi.

Hediye götürülen haritanın Rusya coğrafyasını kapsaması rahatsızlığını yaşayan Rusya basını, Türkiye’nin Rusya’ya olan mesajı olarak değerlendirmelere de yol açtı. Aslında bu harita MHP için gayet doğal haritadır. Türk Dünyası Haritası içerisinde elbette ki Rusya’da yaşayan Türk toplulukların ve Türk Özerk Cumhuriyetlerin bulunmasında şaşırılacak bir durum yoktur. Tam tersi Rusya’da yaşayan soydaşlarımızın unutulması ve haritada yer almaması olduğu durumda gariplik olurdu. Daha doğrusu harita yarım ve tamamlanmamış olurdu. Bu ne dünyaya ne de Rusya’ya sır değil ki, Rusya Federasyonunda bulunan özerk cumhuriyetlerimiz ve topluluklarımızın bizlerden ayrı gayrısı yok.

Rusya’nın devlet haber ajanslarının da bu haberi vermesi aslında Kremlin de rahatsızlığının bir göstergesidir.

Rusya’nın en çok okunan haber sayfaları Lenta.ru, Rbk Tass, Ria novosti ve birçok haber sitesinde harita olayına haber ve köşe yazılarına da yer verilmiş durumdadır;

‘‘Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Sibirya da dahil olmak üzere Rusya topraklarının önemli bir bölümünü içeren bir “Türk Dünyası” haritası sundu. Bahçeli’nin haritası Erdoğan’a teslim ettiği fotoğraf partinin Twitter’ında yayınlandı.

Haritada Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan kırmızı olarak işaretlenmiştir. Bununla birlikte, turuncu renkte Balkan Yarımadası’nın bazı ülkeleri, İran’ın bir kısmı, Rusya’nın güney bölgeleri, yanı sıra Sibirya’nın büyük kısmı ve Moğolistan’ın batı kısmı da turuncu renkte işaretlenmiştir.

Sarı renkte Altay, Yakutya ve Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi işaretlenmiştir. Yayınlanan fotoğrafın başlığı, bu renklerin neyi ifade ettiği belirtilmemiş’’(rbk.ru).

45 dakikalık görüşmeye vurgu yapılarak Türk Devletleri Teşkilatı’nın Zirvesinden sonra yapılan bu ziyaret Rusya basının dikkatinden kaçmamıştır. ‘‘12 Kasım’da İstanbul’da Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Keneşi) zirvesi yapıldı ve adını Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirmeye karar verdi. Ayrıca Türk Dünyası Kavramı 2040 yılına kadar olan dönem için onaylanmıştır. Teşkilatın gözlemcileri Türkmenistan ve Macaristan olmak üzere Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan’dan oluşuyor. Bahçeli’nin liderliğindeki Milliyetçi Hareket Partisi, Türk parlamentosunda en çok oy alan Erdoğan liderliğindeki iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi ile birlikte hareket etmektedir’’.

Gazeta.ru ise bu görüşmeye geniş yer ayırarak ‘‘Ankara neden Rusya bölgelerini “Türk dünyası” haritasına dahil etti?’ başlığıyla yayınladı.

‘‘Türkiye’de, özellikle birçok Rus bölgesinin işaretlendiği “Türk dünyası haritası” ortaya çıktı. Türk tarafının bu tür “toprak iddialarını” ilk kez karşılaşmıyoruz. Türkiye’deki politikacıların bu tür eylemlerinden korkmaya değer mi?’ sorusunu da sormayı unutmamış.

‘‘Bu harita, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Keneşi) İstanbul’daki zirvesinde “2040’a kadar Türk Dünyası Vizyonu” bildirgesinin kabul edilmesinden bir gün sonra ortaya çıktı. Bu zirve sırasında Konsey’in adı Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha sonra “Türk Devletleri Teşkilatı’nın kimseyi rahatsız etmeyeceği gerektiğine” dair güvence verdi.

Üstelik bu, Türkiye›nin toprak hırslarının ilk defa ortaya çıkışı değil. Örneğin, Şubat ayında Türk TV kanalı TRT1, sunucunun “2050 yılına kadar hangi bölgelerin Türkiye’nin bir parçası olacağı” hakkında konuştuğu bir haber yayınladı. Bunlar arasında Yunanistan, Ermenistan, Kıbrıs, Gürcistan, Abhazya, Güney Osetya, Azerbaycan, Mısır, Libya, Arap Yarımadası ve Orta Asya’nın çoğu yer aldı. Raporda ayrıca, Türkiye’ye katılması gereken bazı Rus bölgeleri, özellikle Rostov, Volgograd, Astrakhan, Saratov, Samara bölgeleri, Çuvaşistan, Çeçenistan, Dağıstan, Adıge, Kuzey Osetya, Kırım, Sivastopol, Krasnodar ve Stavropol Bölgelerini de belirtti’’.

Bu konuda en çok hiç şüphesiz Sputnik’in Ermenistan bölümü rahatsız oldu. Sputnik Armenia hatta ‘‘Bozkurtlar” ın lideri Erdoğan’a Rusya Federasyonu’nun bölgelerini gösteren “Türk Dünyası” haritasını hediye etti’’ şeklinde başlık attı. Rusya’ya da bir hatırlatma yapan Sputnik Armenia ‘’Bahçeli liderliğindeki partinin, aşırı sağcı milliyetçilerden oluşan Türk gençlik örgütü “Bozkurtlar”ı kontrol ettiğini belirtmek gerekir.’’ Cümleleri ile endişelerini dile getirmiştir.

Anlaşılan hem Türk Devletleri Konseyi, hem Cumhurbaşkanlığı Külliyesine götürülen Türk Dünyası Haritası Rus insanın bilinçaltında yatan korkuları bir kez daha gün yüzüne çıkarmış ve Rus devleti ve avenesinin hatırında uzun zaman yer edeceğini biz Türk Milliyetçilerine göstermiştir.