Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Devletin Kaan’ı - Milli Muharip Uçak

Devletin Kaan’ı - Milli Muharip Uçak

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağı Kaan ilk test uçuşunu 21 Şubat 2024’te test pilotu Barbaros Demirbaş pilotajında gerçekleştirdi. 13 dakika süren uçuş 2440 metre (~8000 ft) irtifaya ve 425 km hıza ulaştı. Birçok veri toplandı. Şimdi bu veriler analiz ediliyor ve ara hedefler yenileniyor.

Bundan önce birçok işte projelere inanmayanlar kendilerini hangi duruma soktularsa, hem bu projeye inanmayanlar hem de bunları yayanlar aynı duruma düşmekten kurtulamayacaklar.

Peki nedir bu beşinci nesil olayı?

Beşinci nesil savaş uçakları bir dizi özellik ve yetenekle tanımlanıyor. Bu özelliklerin birleşimi, onları önceki nesillere göre önemli ölçüde üstün kılmakta. Bu özellikler:

-        Gizlilik (Stealth) Teknolojisi: Radar tespitinin ve ısı imzalarının azaltılması

-        Gelişmiş Aviyonikler: Çok gelişmiş radarlar, elektronik harp kabiliyetleri ve veri bağlantıları

-        Süper Manevra Kabiliyeti

-        Ağ Merkezli Savaş Kabiliyeti: Tüm unsurlardan gelen bilgiler birlikte değerlendirilebilir ve birlikler arasındaki iş birliği ve koordinasyon artar.

-        Çok Rollü Görev Kabiliyeti

-        Gelişmiş Motorlar: Daha yüksek hızlar ve daha iyi yakıt verimliliği

Bu uçakların bugün uçan örnekleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin F-22 Raptor ve F-35 Lightning II, Rusya'nın Su-57 ve Çin'in Chengdu J-20'si bulunmaktadır.

KAAN da beşinci nesil bir platform olarak planlanmış ve ilk sürümü uçmuştur.

Birlikte çalışma, yüksek durumsal farkındalık ve karar destek sistemi yazılım geliştirmeleri de bir yandan devam edecek. KAAN’ın nihai motorunun yerli olması için de TF-35000 projesi yürümekte. Buna ek olarak F110 motorlarında Türkiye’de üretmek için lisanslama başvurusu da yapıldı. Yani Türkiye’nin hem kısa vade, hem orta hem de uzun vade planları beraber yürüyor.

TEI’nin ürettiği yerli TF-6000 motorunun ilk ateşlenmesi de geçtiğimiz hafta yapıldı. TF-6000 motoru Anka-3 ve Kızılelma’nın yani insansız platformların kullanacağı motor. Sonraki aşaması da TF-10000.

İnsansız uçak platformlarımızdan olan Kızılelma A ve B bugün sırasıyla Ukrayna AI-25TLT (3800 lbf) ve AI-322F (9200 lbf) motorları kullanıyor. Bu uçaklar için TF-6000 ile 6000 lbf, TF-10000 ile de 10000 lbf’lik bir itki gücü yerli ürünler ile sağlanmış olacak. ANKA III de bu motoru kullanacak.

Görüldüğü üzere ANKA uçuyor ve vuruyor. MIUS (Mili İnsansız Uçak Sistemi) projesi KIZILELMA ismini aldı, uçtu ve vuruyor. MMU (Milli Muharip Uçak) projesi de KAAN ismini aldı ve uçtu. O da vuracak. Her şey gerçek. İhtiyaç olan zaman ve nefes. F-35 diyenler diyedursunlar, çocuk doğdu, ismini de Devlet bey koydu.

Bunlar, ülkemizin tüm unsurlarının desteklemesi gereken işlerdir. Kişilerin verdiği tepkiler ile milli ve gayrimilliliği ayırt ettirecek turnusol gibi işlerdir. Türkiye’nin 2028-2035 döneminde, en az olduğu haliyle varlığını sürdürmesi bu projelere bağlıdır. Ben artık olan biten her şeyi bu pencereden okuyorum. Türkiye bu projeler ile günü geldiğinde “kendi yolunu” bağımsızca seçebilecektir, kendi ittifakını bağımsızca oluşturabilecektir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *