Dikey Geçiş Sınavı'nın (2021-DGS) açıklanmasını sınava giren adaylar merakla bekliyor. Örgün ve açıköğretim üniversitelerin 2 yıllık bölümlerinden mezun olanların 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş için girdikleri DGS sınavı 11 Temmuz'da ÖSYM tarafından gerçekleştirildi. Sınavın tamamlanmasının ardından DGS sonuçları ve tercihleri için nefesler tutuldu. Sınava giren adaylar DGS sonuçları açıklandı mı, 2021 DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? diye araştırma yapıyor. 

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

2021 DGS sonuçları açıklanacak ve 2021-2022 eğitim-öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerli olacaktır. DGS sınav sonuçları 13.08.2021'te açıklanacak.

dgs

2021 DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN?

Adaylar DGS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihlerini yapabilecek. DGS 2021 tercihlerinin ne zaman yapılacağı henüz açıklanmadı. Fakat geçtiğimiz yıllardaki tarihler dikkate alındığında DGS tercihlerinin Eylül ayı içerisinde yapılması beklenmekte. 

DGS İLE GEÇİŞ YAPILAN BÖLÜMLER İÇİN TIKLAYIN

DGS SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLECEK

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Adayın sınav sonuç bilgisinde;

a) Testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları

b) Ön lisans başarı puanı

c) 2021-DGS puanları (yerleştirmede kullanılabilecek puan türlerine uygun puanları) yazılı olacaktır. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

DGS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.

2021 DGS TABAN PUANLARI VE KONTENJANLAR BELLİ Mİ?

2021 DGS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar tercih sürecine girecek. Henüz ÖSYM tarafından DGS tercih kılavuzu yayımlanmadığı için 4 yıllık bölümlerin taban puanları ve kontenjanları da belli olmadı. 

DGS’DE PUANLAR NASIL HESAPLANIR?

DGS puanını hesaplamak isteyen adaylar "Puanlar nasıl hesaplanır" sorusunu sormakta. Yetenek testinin sözel ve sayısal bölümleri için adayların testteki sorulara verdikleri yanlış ve doğru cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.

Adayların, sözel ve sayısal bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece adaylar için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

Editör: Haber Merkezi