ÖSYM tarafından açıklanması beklenen DGS tercih sonuçlarında nefesler tutulmuş durumda. Binlerce öğrencinin katılım gösterdiği Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda adaylar, meslek yüksekokullarında veya çeşitli ön lisans programlarında aldığı iki yıllık eğitimi dört yıla tamamlama hakkı elde edecekler. Geçtiğimiz hafta tercih işlemlerinin tamamlanmasıyla adaylar şu günlerde yoğun olarak ‘DGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?’ araştırması yapıyor. Peki, 2019 DGS sonuçlarında son durum ne? İşte ayrıntılar…

2019 DGS TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

2019 DGS tercih işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden yaklaşık bir hafta zaman geçti. Ancak ÖSYM tarafından 2019 DGS tercihlerinin ne zaman açıklanacağı konusunda resmi bir açıklama gelmedi. Bununla birlikte bir önceki yılın tercih sonuçlarının açıklanma tarihi baz alındığında sonuçların bu hafta içinde açıklanması bekleniyor. 2019 DGS sonuçlarıyla ilgili herhangi bir gelişme olduğu takdirde haberimizde bulabilirsiniz.

ÖSYM SORGULAMA SAYFASI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

DGS YERLEŞTİRME NASIL OLUR?

Yerleştirme işlemi, adayların 2019-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır. Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B'nin puanı aday A'dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir. Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2019-DGS puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2019-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili ÖBP yüksek olana öncelik verilecektir. Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.

Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 15 gün içinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleriyle birlikte başvurdukları takdirde kontenjan harici yerleştirilirler. Alt tercihi bulunmayan veya alt tercihine yerleşemeyen adaylar için yapılacak işlem, Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.

Editör: Haber Merkezi