Cumhurbaşkanı, kripto para yasası ile ilgili çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini ve meclise gönderileceği ile ilgili bir açıklama yapmıştı. Bunun ardından, Ak Parti grup başkanvekili Elitaş sosyal medyada bir Twitter canlı sohbet alanına sürpriz bir konuk oldu. Burada kripto para kullanıcılarını, sektör temsilcilerini bizzat dinledi ve onları mecliste bir toplantıya davet etti. Bu toplantı da yapıldı.

Kripto para yasasında devletin hedeflediği iki ana hedef olacak. Birincisi kara paranın takibi, ikincisi de vergilendirme.

Devletin ana görev ve sorumlulukları ile aldığı vergi varlığının bir işaretidir. Vergi, aynı zamanda devletin sağladığı/sağlayacağı hukuki güvenceyi talep etme hakkı verir. “Vergi vermeden kazanacağım” demek de aslında devlete ortak koşmak, ben devletim demektir!

Devletin kontrol alanında olmayan her alan hukuksuzluğa davet çıkarır. Bundan önceki yazılarımda da dijital para, blok zinciri, NFT, DAO, Metaverse ve benzeri konulara değinirken, bu alandaki mevzuatların bu alanların gelişmesine ve yerleşmesine imkan sağlayacağını belirtmiştim.

Bir grup, bu alandaki regülasyonların ekosistemi zayıflatacağını iddia etse de ben tam tersini düşünüyorum.

Bir gecede kapanıp yok olan dijital para borsalarından vatandaşı nasıl koruyabiliriz? Küresel fiyatlarda oluşmamış düşüş ve çıkışları yani iğneleri kullanıcıların önüne koyarak, zarar durdur tanımlarını tetikleyen borsalar ile nasıl mücadele edebiliriz? Kripto para borsaları aracılığıyla yurtdışından para getiren ve yurt dışına para götüren izleri nasıl takip edebiliriz? Hepsinin cevabı, devlet eliyle ve mevzuat ile. Bu mevzuat ile sistemimizin güncel dünya mevzuatlarına benzer gevşeklik/sıkılıkta oluşturacağı bir model, gerek borsacılık, gerek yatırım, gerek de yazılım geliştirme alanlarını etkileyecektir. Bununla beraber bir sonraki aşamada ticarette de dijital paraların gündeme gelmesi ve hukuki altyapısının ve dijital liranın oluşması halinde ve tüm ekonomi sistemi etkilenebilecektir.

Kripto para ve dijital varlıklar ile yasanın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.