Diş eti iltihabı (Gingivitis) yaygın bir periodontal hastalık türüdür. Diş eti iltihabı belirtileri, kişi dişlerini fırçaladığında kolayca kanayan kırmızı ve kabarık diş etlerini içerir.

Diş eti iltihabı genellikle daha uzun ve daha sık fırçalama ve diş ipi gibi iyi ağız hijyeni ile giderilir. Ek olarak, antiseptik bir gargara da yardımcı olabilir. Hafif diş eti iltihabı vakalarında, hastalar buna sahip olduğunu bile bilmiyor olabilir, çünkü semptomlar hafiftir. Ancak, durum ciddiye alınmalı ve derhal müdahale edilmelidir.

Diş eti iltihabı nedenleri

Diş eti iltihabının en sık nedeni dişler arasında ve çevresinde bakteriyel plak birikimidir. Plak, sırayla dişeti veya diş eti dokusunun tahrip olmasına yol açabilecek bir bağışıklık tepkisini tetikler. Ayrıca, sonunda, diş kaybı da dahil olmak üzere başka komplikasyonlara yol açabilir.

Diş plağı doğal olarak dişlerde biriken bir biyofilmdir. Genellikle bir dişin pürüzsüz yüzeyine yapışmaya çalışan bakterileri kolonize ederek oluşur.

Bu bakteriler, ağzın zararlı mikroorganizmaların kolonizasyonundan korunmasına yardımcı olabilir, ancak diş plağı diş çürümelerine ve diş eti iltihabı ve diş eti enfeksiyonu gibi kronik periodontit gibi periodontal sorunlara neden olabilir.

Plak yeterince çıkarılmadığında dişlerin tabanında diş etlerinin yanına taş veya tartar olarak sertleşebilir. Bu sarı bir renge sahiptir. Plak ve tartar sonunda diş etlerini tahriş eder ve diş tabanı çevresinde diş eti iltihabına neden olur. Bu, diş etlerinin kolayca kanabileceği anlamına gelir.

Diğer sebepler ve risk faktörleri

Hormonlardaki değişiklikler: Bu ergenlik, menopoz, adet döngüsü ve hamilelik sırasında ortaya çıkabilir. Diş eti iltihabı riskini artırarak daha hassas hale gelebilir.

Bazı hastalıklar: Kanser, diyabet ve HIV, yüksek bir diş eti iltihabı riski ile bağlantılıdır.

İlaçlar: Ağız sağlığı, özellikle tükürük akışı azalırsa, bazı ilaçlar tarafından etkilenebilir. Dilantin, bir antikonvülzan ve bazı anti-anjina ilaçları diş eti dokusunun anormal büyümesine neden olabilir.

Sigara: Düzenli sigara içenler sigara içmeyenlere göre daha sık diş eti iltihabı yaşar.

Yaş: Dişeti iltihabı riski yaşla birlikte artar.

Kötü beslenme: Örneğin, C vitamini eksikliği diş eti hastalığına bağlıdır.

Aile öyküsü: Ebeveynlerinde diş eti iltihabı olanlarda , diş eti iltihabı yaşama riski daha yüksektir. Bunun erken yaşantımızda edindiğimiz bakteri türünden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Belirti ve bulgular

Hafif diş eti iltihabı vakalarında rahatsızlık veya göze çarpan semptomlar olmayabilir.

Diş eti iltihabı belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • Parlak kırmızı veya mor diş etleri

  • Dokunmayla zarar görebilecek hassas diş etleri

  • Fırçalarken veya diş ipi kullanırken diş etlerinden kanama

  • Ağız kokusu veya kötü nefes

  • İnflamasyon veya şiş diş etleri

  • Yumuşak diş etleri

Diş eti iltihabı teşhisi

Bir diş hekimi veya ağız hijyeni uzmanı, ağız boşluğunda plak ve tartar gibi semptomları kontrol eder.

Periodontit belirtilerinin kontrol edilmesi de önerilebilir. Bu, bir dişin etrafındaki derinliği ölçen bir alet kullanılarak X-ışını veya periodontal problama ile yapılabilir.

Diş eti iltihabı tedavisi

Teşhis erken olursa ve tedavi derhal ve uygulanırsa dişeti iltihabı başarıyla tersine çevrilebilir.

Tedavi bir diş hekimi ve hasta tarafından evde yapılan takip prosedürlerini içerir.

Profesyonel diş bakımı

Plak ve tartar kaldırılır. Bu ölçeklendirme olarak bilinir. Bu, özellikle tartar birikmesi fazla ise veya diş etleri çok hassassa, rahatsız edici olabilir. Gerektiğinde daha sık temizlik yapılması durumunda takip randevuları önerilebilir ve hasar görmüş dişlerin düzeltilmesi de ağız hijyenine katkıda bulunur.

Çarpık dişler, kötü takılmış kuron kaplamalar veya köprüler gibi bazı diş problemleri, plak ve tartarın düzgün bir şekilde çıkarılmasını zorlaştırabilir. Ayrıca diş etlerini tahriş edebilirler.

Evde bakım

  • Günde en az iki kez dişleri fırçalayın.

  • Elektrikli diş fırçası kullanın

  • Dişleri en az günde bir kez diş ipi ile temizleyin

  • Ağzı düzenli olarak antiseptik bir gargara ile çalkalayın.

Komplikasyonlar

Diş eti iltihabını tedavi etmek ve diş sağlığı uzmanının talimatlarını takip etmek normalde komplikasyonları önleyebilir. Bununla birlikte, tedavi olmadan diş eti hastalığı dokuya, dişlere ve kemiklere yayılabilir ve etkileyebilir.

Komplikasyonlar şunları içerir:

  • Diş eti veya çene kemiğinde apse veya enfeksiyon

  • Periodontitis (kemik ve diş kaybına yol açabilecek daha ciddi bir durumdur)

  • Tekrarlayan dişeti iltihabı.

  • Bakteriyel enfeksiyonun diş etlerinin ülserasyonuna neden olabilir.

  • Bazı çalışmalarda periodontitis gibi diş eti hastalıkları, kalp krizi veya inme gibi kardiyovasküler hastalıklarla bağlantılıdır. Diğer raporlar, akciğer hastalığı riski ile bir ilişki buldu.

Editör: Haber Merkezi