Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü resmi sosyal hesabından nesli tükenmekte olan Çizgili sırtlan/Hyaena hyaena paylaşımı yaptı.

Anadolu’nun nadir canlılarından olan ve nesli tehlike altında olduğu için “kırmızı liste”de yer alan çizgili sırtlan görüntülendi.

Çizgi sırtlanın görüntüsü kısa süre içinde yoğun beğeni topladı.

Çizgili sırtlanın vesikalık ve biyometrik fotoğrafı dikkat çekti.

Çizgili Sırtlan hakkında bilgiler

Sırtlangiller ailesinde yer alan çizgili sırtlanlar dünyada Kuzey ve Doğu Afrika’da, Asya’da, Kafkaslar’da ve Güney Sibirya’da yaşar. Türkiye’de ise özellikle Akdeniz, Ege, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunurlar. Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin belirli yerlerinde de görülürler.

Nerelerde Yaşarlar?

Çalılık ve ormanlık alanların bulunduğu kurak bölgelerin yanı sıra dağlık bölgelerde yaşarlar. Yoğun otlaklara sahip açık arazilerde de görülebilirler.

Nasıl Tanıyabiliriz?

Kirli açık sarı-beyaz kürklerinin üzerindeki siyah şeritleriyle kolaylıkla tanınabilirler. Enseden bele kadar uzanan, sert ve dik kıllardan oluşan yeleleri vardır. Yelelerindeki kılların ucu siyahtır. Ortalama boyları 65-80 cm olan çizgili sırtlanların bazısının boyu 1 metreyi aşabilir. Kütleleri ise 25-45 kg arasında değişir.

“Alo” demek boşanma sebebi sayıldı “Alo” demek boşanma sebebi sayıldı

Ön ve arka ayakları dört parmaklıdır. Ön bacakları arka bacaklarına oranla daha uzundur. 

Başları iri ve küt görünümlüdür. Kulakları büyük, uzun, sivri ve tüylüdür. Kulaklarının kenarı ve içi beyaz, boyunlarının ve çenelerin altı siyahtır.

Ne ile Beslenirler?

Hem etçil hem de otçuldurlar. Diğer yırtıcıların avladığı hayvanların kalıntılarının yanı sıra böcekler ve küçük memeli hayvanlarla da beslenirler. Kavun, karpuz ve üzüm gibi meyveleri ve bazı sebzeleri de yiyebilirler.

İlginç Özellikleri Nelerdir?

Sırtlarındaki yele kavga, heyecan ve korku anlarında dikleşir ve olduklarından %38 daha büyük görünmelerini sağlar. 

Sanıldığının aksine köpeklerle değil kedilerle daha yakın akrabadırlar.

Yaşam Şekilleri Nasıldır?

Genellikle yalnız dolaşırlar. Yuvalama bölgelerinde ise sosyalleşerek küçük gruplar oluştururlar. Göç etmezler.

Editör: Arda Erden