Türkiye'de hayvancılığın öncelikli geçim kaynağı olduğu Erzurum, Kars ve Iğdır'da Kurban Bayramı bundan dolayı satışa çıkartılan bazı kurbanlıkların fiyatı adeta ikinci el otomobil fiyatı ile yarışıyor.

Besici Erdal Polat: "İnşallah Erzurum'da bu kurbanlıkları alacak babayiğitler çıkar. Bu hayvanlarla fotoğraf çektirmeyi ücretli yapsaydım parasını çıkarmıştım" dedi.

Erzurum, Kars ve Iğdır'daki besiciler, ağırlıkları 1 ton ve üzerindeki kurbanlıkları 17 ila 32 bin lira arasında değişen rakamlara satışa sundu.

Türkiye'de hayvancılığın yoğun biçimde yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Kurban Bayramı bundan dolayı kurbanlık satışı hareketliliği arttı.

Söz konusu şehirlerde belirlenen alanlara kurbanlıklarını getiren besiciler, hayvanlarını yetiştirmek için harcadıkları emeğin karşılığını almak için vatandaşlarla kıyasıya pazarlıklar yapıyor.

Besiciler tarafından, her yıl olduğu gibi bu Kurban Bayramı'nda da ağırlıkları 1 ton ve üzerindeki büyükbaş hayvanlar ikinci el otomobil fiyatına satışa çıkarıldı.

"Paşa" ve "Kral" pazarın gözdesi

Erzurum'da ağırlıkları bir ton 200'er kilo olan "Paşa" ve "Kral" ismi verilen kurbanlıklar, Aziziyle ilçesindeki Erzurum Canlı Hayvan Pazarı'nda en fazla dikkati çeken kurbanlıklar oldu.

Her biri için 32 bin lira satış bedeli belirlenen kurbanlıkları gören vatandaşlar da bu hayvanların fotoğrafını çekti.

"Paşa" ve "Kral" adlı kurbanlıklarını pazara getiren besici Erdal Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlıkların toplam ağırlıklarının aşağı yukarı 2 ton 400 kilogram olduğunu ifade etti.

Kurbanlıklara henüz alıcı bulamadıklarını dile getiren Polat, "İnşallah Erzurum'da bu kurbanlıkları alacak babayiğitler çıkar. Bu hayvanlarla görsel çektirmeyi ücretli yapsaydım parasını çıkarmıştım. Her biri 32, çifti 64 bin lira. Kurbanlıklar yaylada bu kadar gelişemezdi. Kuru yem, arpa, yulaf, yonca ile özel olarak besledik. Bu biçimde beslenmeyen kurbanlık gelişmiyor. Bayrama aşağı yukarı bir hafta var. Satışlar başladı. Yoğunluğun artacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Sarıkamış'ın "Fırtına"sı 25 bin lira

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 1 ton 150 kilogram ağırlığındaki "Fırtına" adı verilen büyükbaş hayvan 25 bin liradan satışa çıkartıldı.

Çatak köyünden ilçe merkezine getirilen "Fırtına"ya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Besici Oktay İstek, Fırtına'ya yayla ve beside özenle baktığını aktararak, "3 yaşındaki kurbanlık günde 10-15 kilo yem ve kırma ile beslendi. Önümüzdeki günlerde satılmak üzere pazara götüreceğiz. Fiyatı 25 bin lira, yani ikinci el araba fiyatına eşdeğer. Büyük hayvan olduğu için basitçe kontrol edilemiyor." şeklinde konuştu.

Iğdır'ın "Şampiyon" ve "Paşa"sı

Iğdır'da ise hayvan pazarında alıcılarını bekleyen 1 ton ağırlığındaki "Şampiyon" ve "Paşa" isimli iki büyükbaş hayvan, 17 ila 18 bin liraya satışa çıkartıldı.

"Paşa" adlı boğanın sahibi Taylan Atay, 3 yaşındaki kurbanlığın vatandaşlardan ilgi gördüğünü kaydederek, "Bu hayvanı 3 yıldır büyük emeklerle yetiştirdik, 17 bin 500 lira dşayet biçtik. 2006 model araba anahtarı veren 'Paşa'yı alır." dedi.

Pazarın gözdelerinden "Şampiyon"un sahibi Nihat Aras ise "Ağırlığı bir tonun üzerinde. 18 bin lira değer biçtim. Almak isteyen, ikinci el araba parasını gözden çıkaracak." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi