Dolar bugün ne kadar? sorusu hem yatırım hem de ticaret amaçlı döviz kullanan vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Doların yeni haftaya nasıl başladığının görülmesi için piyasaların açılması bekleniyordu. Önceki hafta 6.24'lü seviyelere yükselen Dolar kuru, kamu bankalarının döviz satışı ve Merkez Bankası'nın likidite adımları sonucunda kısa bir süreliğine 6 TL altına inse de burada fazla kalıcı olamadı. Haftanın ilk işlem gününe de dalgalı bir seyirle başlarken, Rus yapımı S-400 füzelerinin alımı haberlerinin Doların hareketliliği üzerinde bir baskı oluştırması öngörülüyor. Dolar haftaya %0.22 oranında bir değer artışıyla başlarken, bu oran Euro'da %0.35 seviyelerinde gözlemleniyor. Peki, Dolar bugün ne kadar? İşte, 20 Mayıs Pazartesi Dolar ve Euro kuru...

20 Mayıs Pazartesi Bir ABD Doları

Alış: 6,0593 TL        Satış: 6,0629 TL

20 Mayıs Pazartesi Bir Euro

Alış: 6,7659 TL         Satış: 6,7694 TL

Küresel piyasalar, ABD ve Çin arasındaki ticaret hamlelerinin yanı sıra Körfez'de artan gerilim nedeniyle jeopolitik gelişmelere de odaklandı.

ABD ve Çin tarafından atılan adımlar sonrası ticaret savaşı endişeleri artarken, ABD'nin İran'dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla Bombardıman Görev Gücü'nü Körfez'e sevk etmesi ve taraflardan gelen açıklamalar, bölgenin bir süre daha risk unsuru olarak öne çıkacağına işaret ediyor.

Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, ülkesinin İran ile savaş istemediğini ancak herhangi bir tehdide güçlü ve kararlı bir şekilde karşılık vereceğini belirtirken, ABD Başkanı Donald Trump ise İran'ı bir kez daha tehdit ederek, "Eğer İran savaşmak istiyorsa bu İran'ın resmen sonu olur." ifadesini kullandı.

Geçen hafta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran'ın BAE açıklarında 4 ticaret gemisine sabotaj yaptığını iddia etmişti. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, yaşanan gelişmeler üzerine Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Arap Birliği üyesi ülkelerin liderlerini, Mekke şehrinde 30 Mayıs'ta olağanüstü düzenlenmesi planlanan iki zirveye davet etti.

Jeopolitik gelişmeler gündemi meşgul ederken, Trump'ın ticaret savaşına yeni bir boyut kazandıran telekomünikasyon ağına ilişkin "ulusal acil durum" ilanı, özel şirketler üzerinden yayılıyor. Trump'ın adımı sonrası ABD'li teknoloji şirketlerinin bazıları, Çinli Huawei firması ile iş yapmayacaklarını açıkladı.

Analistler, bu hafta ticaret savaşı ve jeopolitik gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek, veri gündeminin ise haftanın ikinci yarısında hareketleneceğini söyledi. Çarşamba günü ABD Merkez Bankası, perşembe günü ise Avrupa Merkez Bankası toplantı özetlerinin yayımlanacağını anımsatan analistler, pay piyasalarında özellikle teknoloji şirketlerinde sert dalgalanmalar olabileceğini kaydetti.

 

Editör: Haber Merkezi