Dolar fiyatı bir süredir yatay hareket izlemesinin ardından S-400 haberleri ve Pentagon'un Türkiye'nin F-35 programından resmi olarak çıkarıldığına ilişkin bildirimde bulunmasının ardından yükselişe geçti. 22 Nisan sabahı dolar kuru 8.20'nin üstünde başlıyor. Yatırımcıların merak ettiği Dolar Euro ne kadar? Dolar ve Euro alış satış kaç tl? bilgileri haberimizde.

DOLAR NE KADAR 22 NİSAN

Dolar alış fiyatı: 8,2766

Dolar satış fiyatı: 8,2807

EURO NE KADAR OLDU?

Euro alış fiyatı : 9,9577

Euro satış fiyatı: 9,9687

STERLİN-POUND NE KADAR OLDU?

Sterlin aşış fiyatı: 11,5314

Sterllin satış fiyatı: 11,5454

Dolar Euro fiyatları

DOLAR FİYATLARI YÜKSELİR Mİ DÜŞER Mİ?

DXY, dolar kurunun 6 para birimi yani euro, Japon yeni, Kanada doları, İngiliz sterlini, İsveç kronu ve İsviçre frangından oluşan sepete göre değerini gösterir. Bu endeksin değerinin 91.2 olması dolar kurunun 6 para birimine karşı ortalama yüzde 9.6 iskontolu fiyatlandığını gösteriyor.

Dolar endeksinin bu seviyede olmasının nedeni 'Korku Endeksi' VIX'in diplerde olması. Pandemideki hareketlenme hem korku endeksinde, hem de DXY Endeksi'nde hareketlenmelere yol açmakta.

Bu da küresel bazda risk alma iştahını etkilemekte. Türkiye'nin risk primini gösteren CDS oranı ise şimdilerde 409 seviyesinde ve bu oran oldukça yüksek.

NEDEN AYRIŞIYOR?

Dünya MSCI Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 8.39 değer kazandı. Gelişmekte olan ülkelerin MSCI Endeksi ise yıl başından bu yana yüzde 4.36 değerlenirken Türkiye MSCI Endeksinin yüzde 20.38 geriledi.

Bunun nedeni Türkiye'de risk algısının artması. Türk lirası varlıklarda satışlar gözleniyor. Söz konusu durum hem dünya borsalarından hem de gelişmekte olan borsalarından ayrışmanın arttığını gösteriyor.

GÜÇLÜ HAREKET NE ZAMAN OLABİLİR?

BIST 100 Endeksi ortalamaların altında hareket ediyor. Hacim zayıf. Borsada 1445 seviyesi aşılmadıkça 1445 - 1350 bandındaki hareket korunacak.

Dikkat! Dolar kuru için flaş tahmin! Dolar kuru yükselecek mi düşecek mi?
1350'nin altına kayılması hareketi bir alt banda kaydıracak. 1350 - 1270 bandında bir harekete dönebilir. Ancak 1445 aşılırsa hareket güçlenir. Yabancıların 14 Nisan günü paylarında başlayan artış ise sürüyor. Borsadaki yabancı payı 43.08 oldu. Yabancı alımları sürerse endeks hisseleri hareketlenebilir.

HALKA ARZLA YENİ GELENLERE NOTLAR

Halka arzlarla borsaya gelen yatırımcıların yeni katıldıkları mecrada mutlaka göz önünde bulundurması gerekenler var. Bunlar 5 maddede şöyle:

1- Her halka arz olan hissede yüksek getiri beklenmemeli. 2- Asılsız fiyat beklentileri içine girilmemeli. 3- Kurumların halka arz iskonto oranlarına bakmalı. 4- Soluksuz çıkan hisseler soluksuz düşebilir, unutulmamalı. 5- Borsadaki yüksek kazanç ritmi süreklilik göstermez, bilinmeli.

YENİ ALIM YAPACAKLAR HANGİ NOKTALARA DİKKAT ETMELİ?

Yeni alım yapacak olanların gözden kaçırmaması gerekenler şöyle: Yeni fikirlere açık olunmalı, şirket gelişimleri izlenmeli. Sırf fiyatları 1 liranın altında diye vasat hisseler alınmamalı. Şirketin ortaklarına bakılmalı.

Sektörlerin öncü şirketlerinden seçim yapılmalı. Farklı sektörlerden hisse çeşitlemesine gidilmeli. Yıllık kârlar izlenmeli. Şirketlerin hisse başı kâr, temettü verimliliği, piyasa değeri/defter değeri ve F/K Oranları izlenmeli. Endişeden kaçınılarak değere odaklanmalı.

DÖVİZDE OLANLAR

Dolar/TL kuru 12 gündür 7.79 - 8.18 bandında hareket etti. Son dört gündür bandın üst kısmına ilerledi ve üzerine çıktı. 8.30 ve 8.48 hedef direnç seviyeleri.

Dolar kurunun 8.18'lerde kalması ya da yükselmesi yüksek enflasyon ve yüksek faiz demek. Faizlerin artması çarkların durması demek. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bu nedenle fiyatların dengelenmesi beklenmeli.

'KRİZ KAHİNİ' ROUBİNİ'DEN BOMBA DOLAR TAHMİNİ

2008'de ABD başlayan finansal krizi iki yıl önceden öngören ve "kriz kâhini" olarak anılan Nouriel Roubini, ABD'de hazine tahvili faizlerindeki yükselişin finansal piyasalara etkisi ve doların orta vadedeki değeri üzerine Bloomberg News kanalında değerlendirmelerde bulundu.

ABD'de New York Üniversitesi'nde profesör olarak görev alan Roubini, doların orta vadede değer kaybedeceğini öne sürdü.

Hazine tahvili faizlerindeki yeni bir yükselişin, piyasalarda hareketlenmeye neden olacağını ifade etti.

Daha önce ABD hükümetine danışmanlık da yapan Roubini, gelişmiş ülkelerdeki negatif ve düşük faizlerle teşviklerin, yatırımcıları aşırı risk almaya ittiğinden bahsetti.

Editör: Haber Merkezi