Domates, vücudun farklı sistemlerine fayda sağlayan, besin açısından yoğun bir süper besindir. Besin içeriği sağlıklı cilt, kilo kaybı ve kalp sağlığını destekler.

Domateslerin popülaritesine rağmen, 200 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) zehirli oldukları düşünülüyordu. Bunun nedeni, bitkinin toksik gece çekimi ailesine ait olmasıdır. Domates şimdi patates, marul ve soğan arkasında dördüncü en popüler taze sebze durumunda.

Faydaları

Farklı meyve ve sebze türlerini tüketmenin faydaları etkileyicidir ve domatesler farklı değildir. Bitkisel gıdaların diyetteki oranı arttıkça, kalp hastalığı, diyabet ve kanser gelişme riski azalır.

Farklı türde ve boyutlarda domatesler vardır ve farklı şekillerde hazırlanabilirler. Bunlar kiraz domates, çiğ domates, çorba, meyve suları ve püreleri içerir. Sağlık yararları türler arasında değişebilir. Örneğin, kiraz domatesleri normal domateslerden daha yüksek beta-karoten içeriğine sahiptir.

Yüksek meyve ve sebze alımı da sağlıklı cilt ve saç, artan enerji ve daha düşük ağırlıkla bağlantılıdır. Meyve ve sebzelerin tüketimini artırmak, obezite ve genel ölüm riskini önemli ölçüde azaltır.

1) Kanser

Domates mükemmel bir C vitamini ve diğer antioksidanlar kaynağıdır. Bu bileşenlerle, domatesler serbest radikallerin oluşumuyla mücadeleye yardımcı olabilir. Serbest radikallerin kansere neden olduğu bilinmektedir.

Domates de likopen içerir. Likopen, bir tip prostat kanseri önleme ile bağlantılı olan bir polifenol veya bitki bileşiğidir. Ayrıca domateslere karakteristik kırmızı rengini verir. Beta-karoten bakımından zengin diyetler prostat kanserine karşı koruyucu bir rol oynayabilir.

2) Kan basıncı

Düşük bir sodyum alımının sürdürülmesi, sağlıklı kan basıncının korunmasına yardımcı olur. Ancak, potasyum alımının artması, atardamar üzerindeki genişletici etkileri nedeniyle de aynı derecede önemli olabilir.

Yüksek potasyum ve düşük sodyum alımı da tüm nedenlerden dolayı yüzde 20 oranında azaltılmış ölüm riskiyle ilişkilidir.

3) Kalp sağlığı

Domateslerdeki lif, potasyum, C vitamini ve kolin içeriği kalp sağlığını destekler. Potasyum alımındaki bir artış, sodyum alımındaki bir düşüşle birlikte, ortalama bir insanın kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için yapabileceği en önemli diyet değişikliğidir.

Domates ayrıca folat içerir. Bu homosistein seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Homosistein, protein parçalanmasından kaynaklanan bir amino asittir. Homosistein seviyelerinin folatla yönetimi kalp hastalığı için risk faktörlerinden birini azaltır.

Sadece yüksek potasyum alımı aynı zamanda kardiyovasküler hastalık riskinin azalmasıyla da ilişkili değildir, aynı zamanda kasları bozulmaya karşı korumak, kemik mineral yoğunluğunu korumak ve böbrek taşlarının üretimini azaltmak için de bilinir.

4) Diyabet

Araştırmalar, yüksek lifli diyetleri tüketen tip 1 diyabetli kişilerin kan glikoz seviyelerinin düşük olduğunu, tip 2 diyabetli kişilerin ise kan şekeri, lipitler ve insülin seviyelerinin düzeldiğini göstermiştir

5) Kabızlık

Su içeriği yüksek, domates gibi lifli gıdalar yemek, nemlenmeye yardımcı olabilir ve normal bağırsak hareketlerini destekleyebilir. Domates genellikle müshil bir meyve olarak tanımlanır.

Lifler kabızlığın azaltılmasında yardımcı olur. Bununla birlikte, diyetten lif alınması da kabızlık üzerinde olumlu bir etki göstermiştir.

6) Göz sağlığı

Domates zengin bir likopen, lutein ve beta-karoten kaynağıdır. Bunlar, gözleri ışığa bağlı hasara, katarakt gelişimine ve yaşa bağlı maküler dejenerasyona karşı korudukları gösterilen güçlü antioksidanlardır.

7) Cilt

Kolajen cilt, saç, tırnak ve bağ dokusunun önemli bir bileşenidir. Vücuttaki kollajen üretimi C vitamini bağımlıdır. C vitamini güçlü bir antioksidan olduğundan, düşük güneş ışığı alımından, kirlilikten ve dumandan kaynaklanan hasarın artmasıyla ilişkilidir. Bu kırışıklıklar, cildin sarkması, lekeler ve cildin diğer olumsuz sağlık etkilerine yol açabilir.

8) Hamilelik

Bebeklerde nöral tüp defektlerine karşı korunmak için hamilelik öncesinde ve sırasında yeterli folat alımı esastır. Folik asit, folatın sentetik şeklidir. Takviyeler halinde mevcuttur, ancak diyet önlemleriyle arttırılabilir.

Hamile kadınların folik asit takviyesi almaları önerilirken, domatesler doğal olarak oluşan folatların mükemmel bir kaynağıdır. Bu, yakın gelecekte hamile kalabilecek kadınlar için aynı derecede geçerlidir.

Beslenme

Domates besinlerle doludur.

Bir fincan doğranmış veya dilimlenmiş çiğ domates şunları içerir:

  • 32 kalori (kcal)

  • 170.14 g su

  • 1.58 g protein

  • 2,2 g lif

  • 5.8 g karbonhidrat

  • 0 g kolesterol

Domates, zengin bir vitamin ve mineral içeriğine sahiptir:

  • 18 mg kalsiyum

  • 427 mg potasyum

  • 43 mg fosfor

  • 24.7 mg C vitamini

  • Domatesler ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda faydalı besin ve antioksidan içerir:

  • Alfa-lipoik asit

  • Likopen

  • Kolin

  • Folik asit

  • Beta karoten

  • Lutein

Domateslerin pişirilmesi, karotenoidler likopen, lutein ve zeaksantin gibi temel besinlerin kullanılabilirliğini arttırıyor gibi görünmektedir. Haşlanmış domates, kurutulmuş domates ve çiğ kiraz domateslerden daha fazla lutein ve zeaksantin sağlar.

Editör: Haber Merkezi