28 Nisan Dünya Laborantlar Günü olarak kutlanıyor. Tıp alanında önemi fazla olan Laborantlar ne iş yapar merak ediliyor. Şüphesiz koronavirüs salgınında en çok gören düşülen alan Laboratuvarlar oldu. Burada çalışan laborantlar binlerce koronavirüs testlerini sonuca bağlıyorlar. İşte bu zorlu mücadeleyi veren Dünya Laborantlar gününe özel sözler ve mesajlar.

DÜNYA LABORANTLAR GÜNÜ NEDİR?

2007’den beri her sene 28 Nisan ‘Dünya Laborantlar Günü’ olarak kutlanıyor. Laboratuvar hizmetleri yalnızca sağlık hizmetlerinde sınırlı kalmayıp yaşamın birçok alanında önemli bir yere sahiptir.

Laborantlar günü mesajları

Sağlıkta hastalıkların teşhisi ve tedavisi sürecinin dışında, çevre güvenliği, tüketilen gıdaların kontrolü ve daha birçok alanda laboratuvarlar toplumumuza özenli, dikkatli ve özverili ekip çalışmaları ile hizmet veriyor.

LABORANT NE DEMEK?

Laborant, uzmanlar tarafından talep edilen numune örneklerini alır, laboratuvar ekipmanları yardımıyla test yapar ve sonuçları ilgili birimlere rapor eder.

LABORANTIN NE İŞ YAPAR? GÖREV VE SORUMLULUKLARI NELERDİR?

Laborantın temel görevi, prosedürlere, sağlık ve güvenlik talimatlarına uyarak, laboratuvarın etkili bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Pek çok sektörde görev alabilen laborantın görev tanımı çeşitlilik göstermektedir. Meslek profesyonellerinin genel sorumlulukları şu başlıklar altında toplanabilir;

Doktorların hastalıkları teşhis ve tedavi etmesine yardımcı olacak testler yapmak,
Kan, toksik, doku vb. madde örneklerini almak, etiketlemek ve analiz etmek,
Test sonuçlarını rapor halinde sunmak,
Rutin görevleri doğru bir şekilde yürütmek ve analizleri yapmak için kabul gören metodolojileri takip etmek,
pH metre gibi standart laboratuvar ekipmanlarının çalıştırmak ve bakımını yapmak,
Güvenlik kontrollerini sağlamak.

Laborantlar günü mesajları

SAĞLIK BAKANLIĞI MESAJI

"COVID-19 salgını döneminde de özveri ve çalışkanlığından taviz vermeden görevini yapan laborantlarımızın günü kutlu olsun"

DÜNYA LABORANTLAR GÜNÜ MESAJLARI

İnsan sağlığının korunması ve daha kaliteli bir yaşam sunulması için birlikte mücadele ettiğimiz sağlık sektörünün parçası olan tüm tıbbi laboratuvar teknikeri ve teknisyenlerimizin 28 Nisan Dünya Laborantlar Günü'nü kutluyorum.

 28 Nisan Dünya Laboranlar Gününüzü en içten duygularımla kutlarım.

Görevini özveri ve layıkıyla yerine getiren tüm tıbbi laboratuvar teknikeri ve teknisyenlerinin 28 Nisan laboratuvar teknikeri ve teknisyenleri günü kutlu olsun…

İnsan sağlığının korunması ve daha kaliteli bir yaşam sunulması için birlikte mücadele ettiğimiz sağlık sektörünün parçası olan tüm tıbbi laboratuvar teknikeri ve teknisyenlerimizin 28 Nisan Dünya Laborantlar Günü'nü kutluyorum.

Hastaya doğru teşhis konulmasında laborantların önemi büyük. Gününüz kutlu olsun.

LABORANT OLMAK İÇİN HANGİ EĞİTİMİ ALMAK GEREKİR?

Laborant olmak için Sağlık Meslek Yüksekokullarına bağlı olarak eğitim veren iki yıllık Tıbbi Laboratuvar Teknikeri önlisans programından mezun olma şartı bulunmaktadır.

LABORANTTA OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

Güvenilir ve kesin veriler üretmek amacıyla testler yapan laborantın öncelikli olarak detay odaklı ve titiz çalışmalar gerçekleştirebilmesi beklenir. Laborantın diğer nitelikleri şunlardır;

Test tüpleri ve hassas laboratuvar ekipmanlarıyla çalışabilmek için gerekli el becerisine sahip olmak,
Teknik ekipmanı doğrulukla kullanma kabiliyetini sergilemek,
Kapalı ortamda çalışabilmek,
Uzun süre ayakta çalışabilecek fiziki yeterliliği göstermek,
Test yapmak için kullanılan laboratuvar ekipmanı ve bilgisayar programları bilgisine sahip olmak,
Ekip çalışmasına yatkınlık göstermek,
Meslektaşlarla etkin bir şekilde çalışabilmek ve karmaşık teknikleri ilgili taraflara açıklayabilmek için mükemmel sözlü iletişim becerisine sahip olmak,
Teknik rapor yazabilmek,
Erkek adaylar için askeri yükümlülüğü bulunmamak.

Editör: Haber Merkezi