Türkgün | Dünya | 1 aylık petrol kaldığını duyuran o ülkede kaos çıktı! Halk benzin istasyonlarını bastı!

1 aylık petrol kaldığını duyuran o ülkede kaos çıktı! Halk benzin istasyonlarını bastı!

İran'ın 'Hürmüz' kozuyla başlayan küresel petrol krizi dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan'da kaosa neden oldu.

İran'ın 'Hürmüz' kozuyla başlayan küresel petrol krizi dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan'da kaosa neden oldu.

KAYNAK: TÜRKGÜN

İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan geçecek gemileri vurmakla tehdit etmesinin ardından başlayan küresel petrol krizi hindistan'da kaos oluşmasına neden oldu. Enerji ihtiyacını Hürmüz üzerinden karşılayan ülkeler krizi daha derin hissediyor. Hindistan hükümeti, ülkede yaklaşık 1 aylık petrol rezervi kaldığını duyurdu. Bu durum, dünyanın en kalabalık ülkesinde halkın akaryakıt istasyonlarına akın etmesine neden oldu.

Analistler, Hindistan'ın bu krizden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu vurguluyor. Ülke, mutfak gazı (LPG) ihtiyacının yüzde 60'ını ithal ediyor ve bu ithalatın yüzde 90'ı Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleşiyordu. Boğaz'ın kapanmasıyla birlikte sadece akaryakıt değil, yemeklik gaz ve nakliye maliyetleri de katlanarak artmaya başladı.

Hindistan Rusya'dan petrol alımını ikiye katladı

Öte yandan Hindistan'daki rafineriler, Orta Doğu'daki savaşın petrol akışını sekteye uğratmasıyla ortaya çıkan arz endişelerini hafifletmek için, önümüzdeki ay teslim edilmek üzere yaklaşık 60 milyon varil Rus petrolü satın aldı. Bu, Şubat ayındaki alımların iki katından fazla. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre, Hindistan'daki rafineriler önümüzdeki ay teslim edilmek üzere yaklaşık 60 milyon varil Rus petrolü satın aldı. Bu durum, Orta Doğu'daki savaşın petrol akışını sekteye uğrattığı bir dönemde arz endişelerini bir nebze olsun hafifletti. Veri istihbarat firması Kpler'e göre, hacim bu ayki satın alma miktarına benzer ancak Şubat ayındaki miktarın iki katından fazla. Bu petrol alım çılgınlığı, ABD'nin Hindistan'ın Hürmüz Boğazı'nın fiilen kapanmasının neden olduğu kıtlığı telafi etmek için 5 Mart'tan önce gemilere yüklenmiş Rus petrolünü almasına izin veren bir muafiyet kararı almasının ardından geldi. Bu önlem daha sonra diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletildi ve 12 Mart'tan önce denizde bulunan ham petrolün satın alınmasına izin verecek şekilde güncellendi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...