Türkgün | Dünya | 19 Ülkeden İsrail’e Batı Şeria tepkisi: Hukuka aykırı kararlar derhal geri alınmalı

19 Ülkeden İsrail’e Batı Şeria tepkisi: Hukuka aykırı kararlar derhal geri alınmalı

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 19 ülke ile Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı, İsrail’in Batı Şeria’daki kontrolünü genişleten kararlarını ortak açıklamayla kınadı. Açıklamada, söz konusu adımların uluslararası hukukun açık ihlali olduğu vurgulanarak iki devletli çözüme bağlılık yinelendi.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 19 ülke ile Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı, İsrail’in Batı Şeria’daki kontrolünü genişleten kararlarını ortak açıklamayla kınadı. Açıklamada, söz konusu adımların uluslararası hukukun açık ihlali olduğu vurgulanarak iki devletli çözüme bağlılık yinelendi.

KAYNAK: DHA

Türkiye, Brezilya’dan Suudi Arabistan’a, Fransa’dan Ürdün’e kadar geniş bir ülke grubunun dışişleri bakanları ile Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı genel sekreterleri, İsrail’in Batı Şeria’ya ilişkin son kararlarına karşı ortak yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, İsrail’in Batı Şeria üzerindeki kontrolünü genişleten ve Filistin topraklarını “devlet arazisi” olarak yeniden sınıflandıran adımlarının en güçlü şekilde kınandığı belirtilerek, bu girişimlerin yasa dışı yerleşim faaliyetlerini hızlandırdığı ve İsrail idaresini derinleştirdiği ifade edildi.

Metinde, İsrail’in yerleşim politikalarının ve ilgili kararlarının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ile Uluslararası Adalet Divanı’nın 2024 tarihli istişari görüşü dahil olmak üzere uluslararası hukukun açık ihlali olduğu kaydedildi. Söz konusu adımların fiilî ilhak sürecinin parçası olduğu ve sahadaki gerçekliği kalıcı biçimde değiştirmeyi hedeflediği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, İsrail hükümetine kararları geri alma ve uluslararası yükümlülüklere uyma çağrısı yapıldı. Batı Şeria’daki tırmanıştan duyulan endişe dile getirilirken, yerleşimci şiddetine son verilmesi ve sorumluların hesap vermesi gerektiği belirtildi.

Filistin Yönetimi’ne ait vergi gelirlerinin serbest bırakılması çağrısında da bulunulan metinde, bu kaynakların Gazze ve Batı Şeria’daki temel hizmetler açısından hayati öneme sahip olduğu ifade edildi.

Ortak açıklamada, 4 Haziran 1967 sınırları temelinde, ilgili BM kararları ve Arap Barış Girişimi doğrultusunda iki devletli çözüme dayalı adil ve kalıcı barış hedefinin arkasında durulduğu vurgulandı. Bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti’nin hayata geçirilmesinin, bölgesel barış ve istikrar için temel şart olduğu kaydedildi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...