Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung ile ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu marjında yaptıkları görüşmede savunma ve nükleer enerji alanındaki işbirliğini ele aldı.

İŞBİRLİĞİ ELE ALINDI
Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Wi Sung-lac, New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Lee ile Trump'ın yaklaşık 30 dakika süren görüşmesinde çeşitli stratejik konuların gündeme geldiğini söyledi.
Wi'nin aktardığına göre iki lider, Güney Kore'nin nükleer enerjili denizaltı edinme planı, uranyum zenginleştirme ve kullanılmış nükleer yakıtın yeniden işlenmesine ilişkin haklar konusunda değerlendirmelerde bulundu. Görüşmede ayrıca savaş döneminde operasyonel kontrolün (OPCON) ABD'den Güney Kore'ye devri ve gemi inşası alanındaki işbirliği de ele alındı.
Kuzey Kore ile diyalog mesajı
Wi Sung-lac, Trump'ın görüşmede Kuzey Kore ile diyaloğa bağlılığını yinelediğini belirtti. İki liderin ortak stratejik projelerde sağlanan ilerlemeden memnuniyet duyduğunu aktaran Wi, Lee ve Trump'ın Kore Yarımadası'nda kalıcı barışın sağlanmasına yönelik temasları sürdürme konusunda mutabık kaldığını ifade etti.
Nükleer denizaltı planı
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung, 29 Ekim 2025'te Trump ile gerçekleştirdiği görüşmede imzalanan anlaşma kapsamında ABD'nin, Güney Kore'nin nükleer enerjiyle çalışan denizaltı geliştirme planına onay verdiğini açıklamıştı.
Seul yönetimi daha sonra nükleer enerjili denizaltılar konusunda işbirliğini düzenleyecek bağımsız bir anlaşma için ABD ile çalışma düzeyindeki görüşmelerin 2026'da başlamasının beklendiğini duyurmuştu.