Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerde gerçekleştirilen siber saldırılar nedeniyle Çin ve İran merkezli üç şirkete yaptırım kararı aldı. Kararla birlikte iki Çinli ve bir İranlı şirket ile 2 kişi, AB’nin yaptırım listesine eklendi.
Hedef Şirketler ve Saldırı İddiaları
AB Konseyi açıklamasında, Çin merkezli Integrity Technology Group ve Anxun Information Technology ile İran merkezli Emennet Pasargad adlı şirketlerin siber saldırılarda rol oynadığı belirtildi.
Integrity Technology Group: 2022-2023 döneminde AB üyesi ülkeler başta olmak üzere toplam 65 binden fazla cihazın hacklenmesinde kullanılan ürünler sağlamakla suçlanıyor.
Anxun Information Technology: AB ve üçüncü ülkelerde kritik altyapılara ve kritik işlevlere yönelik hackleme hizmetleri sunduğu ifade ediliyor. Yaptırım listesinde şirketin kurucu ortakları da yer alıyor.
Emennet Pasargad: Fransa’da yasa dışı şekilde bir abone veri tabanına erişim sağladığı ve bu verileri satışa çıkardığı, ayrıca 2024 Paris Olimpiyatları sırasında reklam panolarını ele geçirerek dezenformasyon yaydığı, İsveç’te bir SMS hizmetini hedef alarak çok sayıda AB vatandaşını etkilediği kaydedildi.
Yaptırımların İçeriği
Yaptırım kapsamındaki kişi ve kuruluşların AB’deki tüm varlıkları dondurulurken, AB vatandaşları ve şirketlerinin bu kişi veya kuruluşlara finansal destek sağlaması yasaklandı. Ayrıca, listede yer alan kişilerin AB’ye girişleri veya AB topraklarından transit geçişleri engellendi.
AB’nin Siber Yaptırım Rejimi Genişliyor
Bu son düzenleme ile AB’nin siber yaptırım rejimi kapsamındaki kişi sayısı 19’a, kuruluş sayısı ise 7’ye yükseldi. AB, siber saldırılara karşı misilleme ve caydırıcılığı artırmayı amaçlıyor.