Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’nın üyelik sürecine güçlü destek verdiğini ancak tam üyelik için net bir tarih açıklamanın şu aşamada mümkün olmadığını duyurdu.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın dördüncü yılı dolayısıyla Kiev’de düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
AB’den 200 milyar avroyu aşan destek
Von der Leyen, AB’nin son dört yılda Ukrayna’ya askeri ve mali alanlarda yaklaşık 200 milyar avro destek sağladığını, bunun diğer ortakların verdiği destekten daha yüksek olduğunu belirtti.
Desteğin süreceğini vurgulayan von der Leyen, 90 milyar avroluk AB kredisinin hayata geçirilmesinin kritik önemde olduğunu ve bu kararın AB Konseyi’nde üye ülkeler tarafından kabul edildiğini ifade etti.
Savunma ve kış desteği öncelikli
Von der Leyen, söz konusu kredinin Ukrayna’nın acil savunma ihtiyaçlarının karşılanması ve askeri ekipman tedariki için kullanılacağını söyledi. Ayrıca insansız hava araçları ve mühimmat içeren bir destek paketinin Paskalya öncesinde gönderilmesinin hedeflendiğini açıkladı.
Kış dönemine yönelik desteklerin de süreceğini belirten von der Leyen, 100 milyon avroluk yeni bir acil yardım paketi hazırladıklarını ve 2026-2027 dönemi için Ukrayna’nın enerji altyapısını güçlendirecek 920 milyon avroluk bir kış enerji planı üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Rusya’ya yönelik yaptırımlar sürecek
Von der Leyen, Rusya’ya karşı baskının artırılacağını ve yakında 20. yaptırım paketinin kabul edileceğini belirterek, yaptırımların Rusya’nın gelirlerini azaltmayı ve savaş kapasitesini zayıflatmayı hedeflediğini söyledi.
Ukrayna’nın AB üyelik süreci
Ukrayna’nın reform sürecinde hızlı ilerleme kaydettiğini dile getiren von der Leyen, üyelik sürecinin liyakat esasına dayandığını ve ilerleme hızının aday ülkeye bağlı olduğunu vurguladı.
Net bir üyelik tarihi açıklamanın mümkün olmadığını ifade eden von der Leyen, buna rağmen Ukrayna’nın hedeflerine ulaşması için AB’nin desteğinin kararlılıkla süreceğini belirtti.