Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Merz, sosyal medya platformundaki hesabından paylaşım yaparak, Çin'den dönüş yolundaki Trump ile iyi bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi.
Şansölye Merz, "Hemfikiriz: İran şimdi müzakere masasına gelmeli. Hürmüz Boğazı açılmalı. Tahran'ın nükleer silahlara sahip olmasına izin verilmemeli." ifadelerini kullandı.
Ukrayna için barışçıl bir çözüm üzerine de görüştüklerini ve Ankara'da yapılacak NATO Zirvesi öncesinde koordinasyon sağladıklarını aktaran Merz, "ABD ve Almanya, güçlü bir NATO’nun güçlü ortaklarıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Almanya ile ABD arasındaki ne olmuştu?
Merz geçen ay Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bir liseye yaptığı ziyarette öğrencilerin önünde "ABD, İran yönetimi tarafından aşağılanıyor, küçük düşürülüyor" açıklaması ile Almanya ile ABD arasındaki gerilimi başlatan taraf olmuştu. Akşamında ise Merz, ABD ve İsrail’in İran’a karşı eylemlerinden dolayı hayal kırıklığına uğradığını belirterek, "ABD ve İsrail en başından beri bu sorunun birkaç gün içinde çözüleceğini varsaydılar ve şimdi bunun olmadığını kabul etmek zorundayız. Bu yüzden Avrupalılar olarak diplomatik bir çözüm bulunmasına katkıda bulunmak istiyoruz" demişti.
Trump da Merz'e sosyal medya hesabı üzerinden cevap vermişti. Trump’ın Merz’in İran'ın nükleer silaha sahip olmasını sorun olarak görmediğini savunarak, "Almanya'nın hem ekonomik hem de diğer açılardan bu kadar kötü durumda olmasına şaşmamalı" ifadelerini kullanmıştı. Trump, "Almanya Başbakanı ne konuştuğunu bilmiyor " diyerek sert bir eleştiride bulunmuş ardından da ABD hükümeti Almanya’daki yaklaşık 39 bin askerinden en az 5 binini bu ülkeden çekeceğini duyurmuştu.