Almanya Başbakanı Friedrich Merz, son 24 saat içinde yaptığı iki ayrı açıklamayla müttefiki ABD’ye yönelik eleştirilerinin dozunu artırdı. İran meselesinde askeri ve baskıcı yöntemlerin sonuç vermediğini savunan Merz, transatlantik ilişkilerde alışılmışın dışına çıkan bir tonda Washington ve Tel Aviv yönetimlerini hedef aldı.
Merz bir gün içinde ikinci kez ABD’yi kamuoyu önünde eleştirdi
Başbakan Merz, ABD ve İsrail’i İran konusundaki tutumları nedeniyle hayal kırıklığında uğradığını belirterek "Evet bu konuda artık hayal kırıklığına uğradım ve bunun nedeni çok basit. Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail, en başından beri bu sorunun birkaç gün içinde çözüleceğini varsaymışlardı ve bugün anlamamız gereken şey, sorunun çözülmediğidir" dedi.
Başbakan Merz, ABD ile İran arasında yakın gelecekte bir anlaşma beklenemeyeceği öngörüsü ile Avrupalılar olarak diplomatik yollardan bir çözüm bulmaya çalıştıkları ifade etti. Merz, "Bir süre önce Almanya'nın İran'a yönelik diplomatik çabalarının yeniden başladığını belirtmiştim. Bu konuda Amerikan tarafıyla yakın koordinasyon içindeyiz ancak aynı zamanda bu çatışmanın nasıl çözülebileceğine dair kendi Avrupa vizyonumuz fikirlerimiz de var. Umarım bu konuda başarılı oluruz. Ancak emin değilim" değerlendirmesinde bulundu.