Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ABD’nin Venezuela’daki askeri müdahalesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD merkezli X platformundaki sosyal medya hesabından açıklama yapan Merz, müdahalenin hukuki boyutunun net olmadığını ve konunun ayrıntılı şekilde ele alınacağını ifade etti.
Merz, “ABD’nin müdahalesinin hukuki değerlendirmesi karmaşıktır. Bu konuda zaman ayırıyoruz. Ölçüt, uluslararası hukuk olmaya devam ediyor” dedi.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ülkeyi felakete sürüklediğini ve son seçimlerin hileli olduğunu savunan Merz, bu nedenle Almanya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülkenin Maduro’nun başkanlığını tanımadığını belirtti. Merz, Maduro’nun bölgede istikrarsızlığa yol açan bir rol oynadığını öne sürdü.
Venezuela’da siyasi kaosun derinleşmemesi gerektiğini vurgulayan Merz, çözümün seçimlerle meşruiyet kazanmış bir yönetime düzenli geçişten geçtiğini ifade etti.
Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanlığı, yaşanan gelişmeler nedeniyle Alman vatandaşlarına Venezuela’ya seyahat etmemeleri yönünde uyarıda bulundu.
Sol Parti’den sert tepki
Sol Parti Eş Genel Başkanı Jan van Aken ise yazılı açıklamasında, ABD’nin Venezuela’ya yönelik saldırılarını ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun kaçırılmasını sert sözlerle eleştirdi. Van Aken, ABD müdahalesini “uluslararası hukuku ihlal eden devlet terörizmi” olarak nitelendirerek, Alman hükümetine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Genel Kurulu aracılığıyla derhal kınama süreci başlatma çağrısında bulundu.
Van Aken, uluslararası hukuk ihlallerinde çifte standart uygulanmaması gerektiğini savunarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yaptırım uygulayan ülkelerin, ABD Başkanı Donald Trump’a da aynı yaklaşımı göstermesi gerektiğini ifade etti.