Kazakistan’ın başkenti Astana’da, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 102. yılı dolayısıyla düzenlenen resepsiyon büyük ilgi gördü. Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene, iki ülke ilişkilerinin dostane atmosferi damga vurdu.
Resepsiyona Üst Düzey Katılım
Astana’daki kutlamaya, Kazakistan Altyapı Bakanı Nurlan Sauranbayev, Kazak Savunma Bakanlığı yetkilileri, milletvekilleri, kültür ve sanat dünyasından isimler, medya temsilcileri, yabancı ülke büyükelçileri, uluslararası kuruluş yöneticileri ve Türk iş insanları katıldı.
Tören, İstiklal Marşı ile Kazakistan Milli Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tebrik mesajı davetlilere okundu.

“Cumhuriyet, Milletimize Mal Olmuştur”
Büyükelçi Mustafa Kapucu, konuşmasında Cumhuriyet’in 102. yaşını gururla kutladıklarını belirterek, “Böyle anlamlı bir günde, davetimize katılan tüm konuklarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk milletinin tabiat ve adetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresidir.” sözünü hatırlatan Kapucu, şu ifadeleri kullandı:
“Cumhuriyetimiz artık kurumsallaşmasını tamamlamış, kökleşmiş ve milletine mal olmuştur. Türkiye, bir asırlık kazanımlarının verdiği güçle Türkiye Yüzyılı vizyonunda kararlı adımlarla ilerlemektedir.”
“Türkiye, Barış ve İstikrara Katkı Sağlıyor”
Büyükelçi Kapucu, Türkiye’nin “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesinden hareketle küresel barışa katkı sunduğunu vurguladı:
“Ülkemiz; Orta Doğu, Ukrayna, Güney Kafkasya, Libya ve Afrika Boynuzu gibi birçok bölgede barışın ve istikrarın tesisi için çaba göstermektedir.”
Kapucu, Türkiye’nin özellikle Kazakistan ve Orta Asya ülkelerinin huzur, istikrar ve refahına büyük önem verdiğini ifade ederek, “Bağımsızlık ilanından sadece iki saat sonra Kazakistan’ı tanıyan ilk ülke Türkiye olmuştur.” dedi.

Kazakistan’dan Türkiye’ye Kardeşlik Mesajı
Kazakistan Ulaştırma Bakanı Nurlan Sauranbayev, Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak iki ülke ilişkilerinin güçlendiğini belirtti:
“Kazakistan ve Türkiye sadece tarihsel ve kültürel değil, aynı zamanda stratejik ortaklığa sahip iki kardeş ülkedir. Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında işbirliğimiz yeni bir ivme kazanıyor.”
Sauranbayev, ulaştırma ve ticaret alanlarındaki işbirliğinin bölgesel kalkınma açısından stratejik bir rol oynadığını da vurguladı.
Renkli Gösteriler ve Türk Mutfağı İlgi Gördü
Resepsiyonda, Ercan Taşdemir Müzik ve Bale Okulu Dans Topluluğu’nun sergilediği halk oyunları gösterisi büyük beğeni topladı. Türk Hava Yolları sponsorluğunda yapılan çekilişte, Türkiye’ye seyahat bileti kazanan konuklar ödüllendirildi. Misafirlere ayrıca Türk mutfağının geleneksel lezzetleri ikram edildi.