İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Japonya merkezli Kyodo Haber Ajansı’na verdiği röportajda, ABD ve İsrail’in saldırılarıyla başlayan sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Erakçi, Hürmüz Boğazı’ndaki güvenlik durumunun ABD-İsrail saldırılarından kaynaklandığını belirterek, "Hürmüz Boğazı'nı biz kapatmadık, Boğaz açık. Yalnızca İran'a saldırılara katılan ülkelere ait gemilere kısıtlama getirdik." ifadelerini kullandı.
Boğazdan geçişler konusunda diğer ülkelere destek verdiklerini belirten Erakçi, Japonya gibi ülkelerin Tahran ile koordinasyon sağlaması halinde güvenli geçişin mümkün olacağını ifade etti.

“İRAN’A DAYATILAN BİR SAVAŞ”
Ülkesinin müzakere sürecinde saldırıya uğradığını dile getiren Erakçi, savaşı "İran'a dayatılan bir savaş" olarak nitelendirdi. Açıklamasında, "Bu, yasa dışı ve sebepsiz bir saldırıydı. İran'ın cevabı meşru müdafaadır ve gerektiği sürece devam edecektir." dedi.
ATEŞKESİ REDDETTİ
Erakçi, ateşkes çağrılarını kabul etmediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
Geçen yıl yaşananların tekrarlanmasını istemediğimiz için ateşkesi kabul etmiyoruz. Savaş tamamen ve kalıcı olarak sona ermeli ve bu durumun tekrar yaşanmayacağına dair güvenceler verilmelidir. İran'a verilen zararlar da tazmin edilmelidir.
dedi.