Belçika’da son günlerde hava sahasında tespit edilen dron vakalarına bir yenisi daha eklendi. Liege Havalimanı’nda sabah saatlerinde görülen dron, uçuşların geçici olarak durdurulmasına neden oldu.
Liege Havalimanı’nda uçuşlar 1 saat durdu
Yerel saatle 06.30 civarında Liege Havalimanı üzerinde bir dron tespit edilmesi üzerine uçuş operasyonları durduruldu. Hava Trafik Kontrol Hizmetinden yapılan açıklamada, yaklaşık bir saatlik kesintinin ardından uçuşların yeniden başladığı bildirildi. Bu olay, ülkede son bir hafta içinde yaşanan ikinci dron vakası oldu.
Brüksel Havalimanı’nda da benzer olay yaşanmıştı
4 Kasım Salı günü Brüksel Havalimanı yakınlarında en az 3 dron tespit edilmiş, bu nedenle havalimanı uçuş trafiğine kapatılmıştı. Olayda 81 uçuş iptal edilirken, 24 uçuş başka havalimanlarına yönlendirilmişti. Belçika hükümeti, Savunma Bakanı Theo Francken’in “koordineli saldırı” olarak nitelendirdiği olay sonrası acil güvenlik toplantısı yapmıştı.

Yeni önlem: Ulusal Hava Güvenliği Merkezi kuruluyor
Toplantı sonrası İçişleri Bakanı Bernard Quintin, ülkedeki tüm dronların ve kullanıcılarının kayıt altına alınacağını açıkladı. Ayrıca hassas bölgeler üzerinde her türlü dron uçuşunun yasaklanacağı bildirildi. Bu kapsamda Ulusal Hava Güvenliği Merkezi (NASC) kurulacak. Ocak 2026’da faaliyete geçmesi planlanan merkez, NATO ile iş birliği içinde hava güvenliğini sağlayacak.