Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Başkan Donald Trump’la ilgili yayımlanan belgesel nedeniyle suçlanan BBC’ye yönelik sert açıklamalarda bulundu.
Leavitt, düzenlediği basın brifinginde BBC’nin Trump’ın 6 Ocak 2021’deki Kongre baskını öncesinde yaptığı konuşmaları “montajladığı” iddiasına değinerek, “Başkan, BBC’nin maalesef İngiliz vergi mükellefleri tarafından sübvanse edilen solcu bir propaganda makinesi olduğunu çok açık şekilde belirtmiştir.” ifadelerini kullandı.
Trump’ın BBC’nin hazırladığı belgeselden son derece rahatsız olduğunu ve bu konuyu İngiltere Başbakanı Keir Starmer’a da ilettiğini aktaran Leavitt, “Başkan Trump, bu kadar açık bir şekilde yapılan yalan haberlerden derin endişe duymuştur.” dedi.
Leavitt, BBC aleyhine açılan davayla ilgili hukuki süreci yakından takip edeceklerini belirterek, “Özür dileyip dilememeleri onlara kalmış.” ifadelerini kullandı.
Belgeselde montaj skandalı
BBC News’te 28 Ekim 2024’te yayımlanan “Trump: İkinci Bir Şans?” adlı belgeselde, Trump’ın 2021’deki iki farklı konuşmasının birleştirilerek tek bir konuşma gibi servis edildiği ortaya çıkmıştı. Bu düzenleme, Trump’ın destekçilerine “Kongre’ye yürüyün ve savaşın” çağrısı yaptığı izlenimi yaratmıştı.
Gerçekte ise Trump’ın konuşmasında “barışçıl şekilde protesto yapın” ifadeleri yer alıyordu. Montaj skandalının ardından BBC Genel Müdürü Tim Davie ve Haber Dairesi Üst Yöneticisi Deborah Turness istifa etmişti.
ABD medyası, Trump’ın avukatlarının BBC’ye 1 milyar dolarlık tazminat davası açmaya hazırlandığını bildirdi. İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise, BBC’nin “hesap verilebilirlik konusunda en üst standartları uygulaması gerektiğini” vurguladı.