Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs'taki ara bölgede gerçekleştirilen liderler zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununda çözüm arayışlarını yeniden canlandırmak amacıyla 5+1 formatında genişletilmiş bir toplantı düzenleme kararı aldığını duyurdu.
"Kıbrıslılarda Barış İsteği Gördüm"
KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis ile görüşmeler gerçekleştiren Guterres, adadaki temasları boyunca toplumların ortak beklentisinin barış olduğunu söyledi.
Guterres, "Uzun süren bir dayanıklılığın sonucunda buradayız. İyi karşıladığınız için teşekkür ederim. Kıbrıslılarda barışa yönelik her şeyin üstünde ortak bir istek gördüm." ifadelerini kullandı.
Güven Artırıcı Önlemler Vurgusu
BM Genel Sekreteri, göreve başladığı günden bu yana hem Kıbrıs Türk hem de Rum tarafıyla BM İyi Niyet Ofisi kapsamında çalışmalar yürüttüklerini belirterek, güven artırıcı önlemlerin sürecin temel unsurlarından biri olduğunu vurguladı.

Guterres, iki liderle yaptığı görüşmelerde çözüm sürecine katkı sunma yönünde yapıcı bir yaklaşım sergilendiğini ifade etti.
5+1 Toplantısı Düzenlenecek
Taraflar arasında yürütülen hazırlıkların belirli bir aşamaya geldiğini belirten Guterres, güven artırıcı önlemler ile metodoloji ve içerik konusunda yapılan çalışmaların ardından 5+1 genişletilmiş toplantısının düzenlenmesine karar verdiğini açıkladı.
Garantörlerle İstişare Süreci Başlayacak
Guterres, toplantının başarılı geçebilmesi için taraflar ve garantör ülkelerle temasların sürdürüleceğini belirterek, "Toplantının başarısı için gerekli koşulları yaratmak üzere iki taraf ve garantörlerle istişare halinde çalışacağız." dedi.