Türkgün | Dünya | BMGK’den Sudan’daki çatışmalara sert kınama ve ateşkes çağrısı

BMGK’den Sudan’daki çatışmalara sert kınama ve ateşkes çağrısı

BMGK, Sudan'daki sivillere yönelik saldırıları kınayarak, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri’ni çatışmaları durdurmaya çağırdı. Taraflara insani yardım çalışanlarına yönelik saldırılara son verme ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme uyarısında bulundu.

BMGK, Sudan'daki sivillere yönelik saldırıları kınayarak, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri’ni çatışmaları durdurmaya çağırdı. Taraflara insani yardım çalışanlarına yönelik saldırılara son verme ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme uyarısında bulundu.

KAYNAK: AA

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Sudan’da sivillere yönelik saldırıları kınayarak, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (HDK) çatışmaları derhal durdurmaları çağrısında bulundu.

Konsey tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kordofan ve Darfur bölgeleri başta olmak üzere ülke genelinde devam eden şiddet olaylarından duyulan derin endişe dile getirildi. Tarafların sivilleri ve insani yardım çalışanlarını hedef alan saldırılara son vermesi gerektiği vurgulandı.

İnsani yardım personeline saldırılar savaş suçu sayılabilir

Açıklamada, Dünya Gıda Programı’nı (WFP) etkileyen saldırılar da dahil olmak üzere, sivillere ve sivil altyapıya yönelik tekrarlanan insansız hava aracı saldırılarının sert şekilde kınandığı belirtildi.

İnsani yardım çalışanları ve tesislerinin kasıtlı olarak hedef alınmasının “savaş suçu” teşkil edebileceği hatırlatılarak, taraflara uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeleri çağrısı yapıldı.

HDK’ye yönelik eleştiriler ve sorumluların hesap vermesi talebi

BMGK açıklamasında, HDK’nin çeşitli bölgelerde yürüttüğü saldırı ve istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerin de kınandığı belirtilerek, bu eylemlerden sorumlu olanların hesap vermesi gerektiği ifade edildi.

Konsey, çatışmaların yol açtığı kıtlık ve gıda güvensizliği riskine de dikkat çekerek, “Açlığın savaş aracı olarak kullanılmaması gerektiği” uyarısında bulundu.

Sudan’ın toprak bütünlüğüne destek vurgusu

Açıklamada ayrıca Sudan’ın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne olan desteğin altı çizildi. HDK kontrolündeki bölgelerde paralel yönetim yapıları kurulmasına karşı çıkıldığı ifade edildi.

Sudan’da insani kriz derinleşiyor

Sudan’da 15 Nisan 2023’ten bu yana ordu ile dış destekli HDK arasında süren çatışmalar, dünyanın en ağır insani krizlerinden birine yol açtı. On binlerce kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 13 milyon Sudanlı yerinden edildi.

HDK, ülkenin 18 eyaletinden 5’inin merkezinde kontrol sağlarken, Sudan ordusu başkent Hartum dahil olmak üzere diğer bölgelerin büyük kısmında hakimiyetini sürdürüyor.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...