Pekin yönetimi, Çin-İran ilişkilerine müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayarak yasal hak ve çıkarlarını korumak için gerekli tedbirleri alacağını açıkladı.
ABD’NİN YAPTIRIM KARARINI DEĞERLENDİRDİ
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, basın toplantısında ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in İran’ı küresel finans sisteminden izole etmeyi amaçlayan yeni yaptırımlara ilişkin açıklamasını değerlendirdi.
Lin, Çin ile İran arasındaki iş birliğinin uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde yürütüldüğünü belirterek bu ilişkilere müdahale edilmemesi ve zarar verilmemesi gerektiğini söyledi.
“AZAMİ BASKI KRİZİ DERİNLEŞTİRİR”
Çin’in yasal hak ve çıkarlarını korumak için gerekli tedbirleri alacağını bildiren Lin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından yetkilendirilmeyen tek taraflı yaptırımlara karşı olduklarını vurguladı.
Ekonomik savaş ve azami baskı politikalarının sorunları çözmeyeceğini savunan Lin, bu yaklaşımın çatışmaları şiddetlendirerek küresel ekonomik ve finansal düzene zarar vereceğini belirtti.
Lin, önceliğin gerginliği azaltmaya ve diyalog ile müzakere sürecine yeniden dönmeye verilmesi gerektiğini kaydetti.