Türkgün | Dünya | Çin'den ABD'nin yaptırım kararına tepki: ‘Ticari sırları çalma’ suçlamasına yanıt

Çin'den ABD'nin yaptırım kararına tepki: ‘Ticari sırları çalma’ suçlamasına yanıt

Çin, ABD'nin ticari sırları çalma gerekçesiyle Çinli şirketlere uyguladığı yaptırımlara karşı çıkarak, bu adımların meşru hakları zedelediğini bildirdi. Pekin yönetimi, yanlış eylemlerin düzeltilmemesi halinde tedbir alacak.

Çin, ABD'nin ticari sırları çalma gerekçesiyle Çinli şirketlere uyguladığı yaptırımlara karşı çıkarak, bu adımların meşru hakları zedelediğini bildirdi. Pekin yönetimi, yanlış eylemlerin düzeltilmemesi halinde tedbir alacak.

Haberlerimizi Google'da Takip Edin
Son dakika gelişmelerinden anında haberdar olun.
Google'da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
KAYNAK: AA

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD'nin ticari sırları çalma iddiasıyla Çinli şirketleri töhmet altında bırakmasının ve onlara yaptırım uygulamasının şirketlerin meşru haklarını ve çıkarlarını zedelediği, Çin'in buna karşı çıktığı belirtildi.

"TİCARİ SIRLARI ÇALMAKLA İLGİSİ BULUNMADIĞI SAVUNULDU"

Açıklamada, Çinli yapay zeka şirketlerinin hızlı gelişiminin temel araştırma ve inovasyona uzun dönemli ve yoğun yatırımın sonucu olduğu, bu şirketlerin bağımsız teknolojik inovasyon ile açık işbirliğini bir araya getirdiği ticari sırları çalmakla ilgisinin bulunmadığı savunuldu.

ABD'ye Çin şirketlerinin bu alandaki kayda değer ilerlemesini objektif bir anlayışla ele alma, karalama ve bastırma kampanyalarına son verme çağrısı yapılan açıklamada, "ABD, bu yanlış eylemlerini derhal düzeltmelidir, aksi takdirde Çin cevap için gerekli tedbirleri alarak, işletmelerinin meşru haklarını ve çıkarlarını koruyacaktır." ifadesine yer verildi.

ESKİ GOOGLE MÜHENDİSİ MERKEZDE

ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan şirketlerinin ticari sırlarını çaldıkları şüphesiyle 5 Çinli şirkete Amerikan Fikri Mülkiyetini Koruma Yasası (PAIPA) uyarınca yaptırım getirmişti.

Söz konusu şirketlerin, ABD'de ticari sırları çalmakla suçlandığı davada ocak ayında hüküm giyen eski Google yazılım mühendisi Ding Linvey ile bağlantılı olması dikkati çekmişti.

YAPAY ZEKA ALTYAPISINI ÇALMA SUÇLAMASI

Ding'in 2023 yılında Google'da çalışırken ilgililere haber vermeden Çin'de kurduğu Shanghai Zhisuan Technology şirketi, ona destek sağlayan yatırım sermayedarı MiraclePlus firması ile onunla bağlantılı 3 fon yaptırım kapsamına alınmıştı.

Çinli mühendis, Google'ın yapay zeka süper bilgisayar altyapısı ve bileşenlerinin çalışma esaslarına dair kritik bilgileri çalmak ve bunları Çin'deki şirketlere aktarmaya teşebbüs etmekle suçlanmıştı.
 

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...