İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Davos zirvesine yönelik davetinin iptal edilmesine sert tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Arakçi, iptal kararının İsrail ve onun ABD merkezli vekillerinin siyasi baskıları sonucu alındığını savundu.
Arakçi, İran’da son dönemde yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmesinde, "İran’da son dönemde yaşanan şiddet olaylarına dair tek bir temel gerçek var: Halkımızı, Mossad tarafından açıkça desteklenen silahlı teröristlere ve DEAŞ tarzı cinayetlere karşı savunmak zorundaydık" ifadelerini kullandı.
WEF’in tutumunu eleştiren Arakçi, forumun çifte standart sergilediğini belirterek, "Hazin bir ironidir ki; İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırımı ve 71 bin masum insanı topluca katletmesi, WEF’i İsrailli yetkililere yapılan hiçbir daveti iptal etmeye zorlamadı" dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Gazze’deki soykırım nedeniyle hakkında yasal suçlamalar bulunmasına rağmen Ocak 2024’te Davos’ta yer aldığını ifade eden Arakçi, "Eğer WEF sözde ‘ahlaki’ bir duruş sergiliyormuş gibi yapmak istiyorsa, bu kendi takdiridir. Ancak WEF en azından bu konuda tutarlı olmalıdır. Mevcut bariz çifte standart, yalnızca ahlaki bir yozlaşmayı ve entelektüel bir iflası yansıtmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
İnsanların gerçeği bilme hakkı olduğunu vurgulayan Arakçi, "Utanç, yalnızca bunun aksini düşünenlere aittir" ifadelerini kullandı. İran’daki barışçıl protestoların dışarıdan kışkırtılarak şiddete dönüştüğünü ileri süren bir video paylaşan Arakçi, mesajına "Bunu izleyin" notunu ekledi.
Öte yandan Dünya Ekonomik Forumu, 19-23 Ocak tarihleri arasında İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen zirveye Arakçi’ye gönderilen davetin iptal edildiğini açıklamıştı. WEF açıklamasında, "Arakçi geçen sonbaharda zirveye davet edilmiş olmasına rağmen, son birkaç haftada İran'da sivillerin trajik bir şekilde hayatını kaybetmesi, İran hükümetinin bu yıl Davos'ta temsil edilmesinin doğru olmadığı anlamına geliyor" ifadelerine yer verilmişti.