Fransa, Kanada, Malta ve İngiltere’nin ardından Portekiz de Filistin’i devlet olarak tanıma yönünde adım atmaya hazırlanıyor. Lizbon yönetimi, Filistin Devleti’nin tanınması konusunu resmen gündemine aldığını duyurdu.
Hükümetten yapılan açıklamaya göre, Eylül ayında gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu öncesinde Cumhurbaşkanı ve parlamento ile istişarelerde bulunulacak. Bu görüşmelerin ardından Portekiz’in resmi tanıma kararını netleştirmesi bekleniyor.
BM üyesi 193 ülkenin 148’i halihazırda Filistin’i bağımsız devlet olarak tanıyor. Portekiz’in bu hamlesi, özellikle Batı ülkeleri arasında Filistin’in diplomatik meşruiyetine ivme kazandırabilecek önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Uzmanlar, Portekiz’in atacağı bu adımın, İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözüm vizyonunu destekleyen uluslararası girişimlere yeni bir momentum kazandırabileceğini belirtiyor.