Türkgün | Dünya | Guterres’ten Hürmüz Boğazı ve İran mesajı: Uzlaşı için fırsat var!

Guterres’ten Hürmüz Boğazı ve İran mesajı: Uzlaşı için fırsat var!

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer özgürlüğü ve İran’ın nükleer meselesinin barışçıl çözümü için uzlaşı fırsatı bulunduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer özgürlüğü ve İran’ın nükleer meselesinin barışçıl çözümü için uzlaşı fırsatı bulunduğunu belirtti.

Haberlerimizi Google'da Takip Edin
Son dakika gelişmelerinden anında haberdar olun.
Google'da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
KAYNAK: AA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer özgürlüğünün güvence altına alınması ve İran’ın nükleer meselesinin barışçıl yollarla çözülmesi için uzlaşı fırsatı bulunduğunu açıkladı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşen Guterres, Orta Doğu’da gerilimin tırmanmasını ve yeni bir çatışma döngüsünü önlemek için gerekli adımları atmaya hazır olduklarını belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mısır’ın başkenti Kahire’de Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi. Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeler, İran’ın nükleer programı, Orta Doğu’daki gerilim ve Filistin meselesi ele alındı.

Guterres’ten Hürmüz Boğazı için uzlaşı mesajı

Guterres, Körfez bölgesinde gerilimin tırmanmasını önlemeye yönelik çabalarından dolayı Mısır’a teşekkür etti. Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer özgürlüğünün güvence altına alınması ve İran’ın nükleer meselesinin barışçıl yollarla çözüme kavuşturulması konusunda uzlaşmaya varmak için fırsat bulunduğunu ifade etti.

BM Genel Sekreteri, bölgede gerilimin daha fazla yükselmesini ve yeni bir çatışma sürecine girilmesini önlemek amacıyla gerekli tüm çabaları göstermeye ve mümkün olan adımları atmaya hazır olduklarını vurguladı.

Sisi’den BM’nin barış ve güvenlik rolüne destek

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Guterres’in 2017’den bu yana sürdürdüğü görev döneminde BM’nin uluslararası barış ve güvenliğin korunmasındaki merkezi rolünü muhafaza etmeye yönelik çabalarını takdir etti.

Sisi, sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesi ve insani krizlere yönelik BM müdahalesinin güçlendirilmesi konularındaki çalışmalara da dikkati çekti. Guterres’in özellikle Filistin meselesi başta olmak üzere çeşitli konulardaki tutumlarını takdir ettiğini belirten Sisi, Filistin sorununun adil ve kapsamlı bir çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Filistin, Sudan ve Libya da gündeme geldi

Görüşmede Filistin meselesinin yanı sıra Afrika Boynuzu, Sudan ve Libya’daki gelişmeler de değerlendirildi. Anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesinin ve uluslararası hukuk ilkelerine saygı gösterilmesinin önemi üzerinde duruldu.

Guterres’in açıklaması Tahran’daki diplomasi trafiğinin ardından geldi

BM Genel Sekreteri’nin İran’ın nükleer meselesi ve Hürmüz Boğazı’na ilişkin açıklamaları, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan’dan üst düzey yetkililerin Tahran’da İranlı yetkililerle bir araya geleceğinin duyurulmasının ardından geldi.

Bölgesel gerilimin azaltılması, Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer özgürlüğünün sağlanması ve İran’ın nükleer programına ilişkin anlaşmazlığın barışçıl yollarla çözülmesi, uluslararası diplomasinin öne çıkan başlıkları arasında yer alıyor.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...