Türkgün | Dünya | İran Dışişleri Bakanı Erakçi'den ABD'ye uyarı: Askeri saldırıya karşı yanıt daha güçlü olacak!

İran Dışişleri Bakanı Erakçi'den ABD'ye uyarı: Askeri saldırıya karşı yanıt daha güçlü olacak!

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD'ye yönelik açıklamalarda bulundu. Erakçi, düşmanın askeri yolu seçmesi halinde saldırılara güçlü yanıt vereceklerini açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD'ye yönelik açıklamalarda bulundu. Erakçi, düşmanın askeri yolu seçmesi halinde saldırılara güçlü yanıt vereceklerini açıkladı.

KAYNAK: AA

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Tahran ile Washington arasında yürütülen dolaylı görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Erakçi, İran'ın adil bir çözüm için diplomasi seçeneğini sürdürmeye hazır olduğunu belirtti.

diplomatik temaslar ele alındı

İran resmi haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre Erakçi, başkent Tahran'da yabancı büyükelçiler ve diplomatik temsilcilerle bir araya geldi. Görüşmede bölgedeki gelişmeler, ABD ile yaşanan gerilim ve diplomatik temaslar ele alındı.

Erakçi, İran'a yönelik olası bir askeri saldırı ihtimaline ilişkin yaptığı değerlendirmede, ülkesinin vereceği karşılığın daha güçlü olacağı mesajını verdi. İran Dışişleri Bakanı, "Eğer düşman bir kez daha askeri saldırı yolunu seçerse İran'ın vereceği yanıt geçmişe göre daha güçlü olacak. İran adaletli bir çözüm yolu için diplomasi yolundan ilerlemeye hazır." dedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi

ABD'nin diplomat kararı

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun ardından iki İranlı diplomattan ülkeyi terk etmelerini istemesine de değinen Erakçi, söz konusu kararın gerekçesine ilişkin açıklamayı değerlendirdi. Erakçi, "Planlanan şekilde ABD'ye gittik ve döndük. ABD'nin bu iddiaları gerçekten ilginç." ifadelerini kullandı.

BM Genel Kurulu kapsamında İran'ın komşu ülkeleriyle çeşitli temaslarda bulunduğunu aktaran Erakçi, özellikle Basra Körfezi'ne kıyısı bulunan ülkelerle dostane ve olumlu görüşmeler gerçekleştirildiğini söyledi.

"Körfez'de barış ve istikrar" mesajı

Komşu ülkelerle güven oluşturma konusunda ilerleme sağlandığını belirten Erakçi, bölge ülkeleriyle ortak iradenin güçlendiğini ifade etti. Erakçi, şöyle konuştu:

"Komşu ülkelerle güven inşa etme yolunda ilerleme kaydediyoruz. Körfez'deki kardeşlerimiz bu yolda bizimle birlikte. Fars (Basra) Körfezi'nde barış ve istikrarın sağlanması için olan ortak irade bölge ülkeleri ile birlikte oluşturuldu ve bu konuyla ilgili olarak ciddi adımlar atılmaktadır."

ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımlarını da değerlendiren Erakçi, Washington'ın hem askeri hem de diplomatik alanda başarısız olduğunu savundu.

İran Dışişleri Bakanı, çözümün askeri müdahale veya yeni yaptırımlarla sağlanamayacağını belirterek, "Askeri bir çözüm yolu yok, daha fazla yaptırımla da bir çözüm yolu yok. Diplomasiye dayalı olarak İran'a yönelik bu haksız savaşı sona erdirecek bir çözüm bulunabilir." diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...