Türkgün | Dünya | İran’dan Hürmüz Boğazı açıklaması: “Askeri gemi yaklaşması ateşkes ihlali sayılır”

İran’dan Hürmüz Boğazı açıklaması: “Askeri gemi yaklaşması ateşkes ihlali sayılır”

İran, Hürmüz Boğazı’na yönelik askeri gemi hareketlerinin “ateşkes ihlali” olarak değerlendirileceğini açıkladı; Devrim Muhafızları, bölgedeki tüm geçişlerin kendi kontrolünde olduğunu vurguladı.

İran, Hürmüz Boğazı’na yönelik askeri gemi hareketlerinin “ateşkes ihlali” olarak değerlendirileceğini açıkladı; Devrim Muhafızları, bölgedeki tüm geçişlerin kendi kontrolünde olduğunu vurguladı.

KAYNAK: AA

İran, Hürmüz Boğazı’na yönelik askeri hareketliliğe ilişkin yeni bir açıklama yaparak, bölgeye askeri gemilerin yaklaşmasının “ateşkes ihlali” olarak değerlendirileceğini duyurdu.

Devrim Muhafızları’ndan Yazılı Açıklama

İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri tarafından yayımlanan 59 numaralı bildiride, ABD’li yetkililerin Hürmüz Boğazı hakkındaki açıklamalarına yanıt verildi. Açıklamada, boğazın İran’ın kontrolü altında olduğu ve sivil gemilerin yalnızca belirli kurallar çerçevesinde geçiş yapabildiği ifade edildi.

“Askeri Gemilere İzin Verilmeyecek”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Herhangi bir gerekçe veya bahane ile Hürmüz Boğazı’na yaklaşmayı amaçlayan herhangi bir askeri gemi, ateşkes ihlali kabul edilecek ve ağır şekilde cezalandırılacaktır.”

ABD’nin Açıklamaları ve Askeri Faaliyetler

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Hürmüz Boğazı’nda mayın temizleme faaliyetlerine başladığını duyurmuştu. Açıklamada, iki ABD donanma destroyerinin katılımıyla operasyon hazırlıklarının sürdüğü belirtilmişti.

İran’dan “Kontrol Bizde” Vurgusu

İran Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Hatemul Enbiya Merkez Karargahı ise ABD gemilerinin boğaza girdiği yönündeki iddiaları reddederek, Hürmüz Boğazı’ndaki tüm geçişlerin İran kontrolünde olduğunu vurgulamıştı.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...