Türkgün | Dünya | İsrail ordusundan temmuz ayı bilançosu: Batı Şeria'da 662 Filistinli gözaltına alındı

İsrail ordusundan temmuz ayı bilançosu: Batı Şeria'da 662 Filistinli gözaltına alındı

İsrail ordusunun temmuz ayında işgal altındaki Batı Şeria'da 39'u çocuk, 12'si kadın olmak üzere 662 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.

İsrail ordusunun temmuz ayında işgal altındaki Batı Şeria'da 39'u çocuk, 12'si kadın olmak üzere 662 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.

KAYNAK: AA

Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı Filistin Esirler Heyeti, Filistin Esirler Cemiyeti ve Ed-Damir Esir Destek ve İnsan Hakları Derneği’nin ortak açıklamasına göre, 7 Ekim 2023’te başlayan İsrail saldırılarından bu yana Batı Şeria ve Kudüs’te gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 18 bin 500’ü aştı.

Bu kişilerin arasında 570’in üzerinde kadın ve yaklaşık 1500 çocuk bulunuyor. Açıklamada, söz konusu rakamların hem halen gözaltında tutulanları hem de sonradan serbest bırakılanları kapsadığı, Gazze Şeridi’nden alıkonulanların ise bu verilere dahil edilmediği vurgulandı.

Gözaltılar Sistematik Baskın ve Şiddetle Destekleniyor

Ortak açıklamada, Batı Şeria’da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarının artmasıyla paralel olarak, İsrail güçlerinin de sistematik gözaltı operasyonları yürüttüğü belirtildi. Bu operasyonlarda infazlar, ev yıkımları, şiddetli darp, istismar içeren sorgulamalar ve mal varlığına el koyma gibi uygulamaların yaygın olduğu ifade edildi.

Bazı durumlarda, özellikle kadınların ailelerinin rehin alındığı, evlerde sistematik hırsızlık yapıldığı ve psikolojik baskının yoğun şekilde kullanıldığı da aktarıldı.

İsrail Hapishanelerinde 2. İntifada’dan Bu Yana En Yüksek Tutuklu Sayısı

Açıklamaya göre, Ağustos 2025 başı itibarıyla İsrail hapishanelerinde yaklaşık 10 bin 800 Filistinli tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bu rakam, 2000 yılında başlayan 2. İntifada’dan bu yana kaydedilen en yüksek sayı oldu.

Bu verilere askeri kamplarda tutulan Filistinlilerin dahil olmadığı vurgulandı. Kadın tutuklu sayısının ikisi Gazze’den olmak üzere 49’a ulaştığı, çocuk tutukluların ise 450’yi geçtiği ifade edildi.

“İdari Tutuklama” Rekor Seviyede

İsrail’in mahkeme kararı olmadan, süresiz şekilde gözaltında tuttuğu “idari tutuklu” sayısının ise 3 bin 613’e yükseldiği bildirildi. Bu kategori, tutuklular, hükümlüler ve “yasa dışı savaşçılar” olarak sınıflandırılanları da içeriyor.

İsrail Saldırılarında Binlerce Filistinli Öldü veya Yaralandı

7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla eş zamanlı olarak, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de gözaltı, baskın ve saldırılar yoğunlaştı. Bu süreçte İsrail askerleri ve yerleşimci İsraillilerin saldırılarında en az 1014 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 7 bin kişi yaralandı.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...