Türkgün | Dünya | İsrail’in sınır dışı kararı Hamas’ın tepkisini çekti

İsrail’in sınır dışı kararı Hamas’ın tepkisini çekti

İsrail yönetimi, "Vatandaşlık İptali ve Sınır Dışı" yasasını ilk kez işleterek iki Filistinliyi Gazze’ye gönderme kararı aldı. Hamas, bu adımı "Batı Şeria ve Kudüs’ü ilhak planının bir parçası" olarak nitelendirerek uluslararası toplumu göreve çağırdı.

İsrail yönetimi, "Vatandaşlık İptali ve Sınır Dışı" yasasını ilk kez işleterek iki Filistinliyi Gazze’ye gönderme kararı aldı. Hamas, bu adımı "Batı Şeria ve Kudüs’ü ilhak planının bir parçası" olarak nitelendirerek uluslararası toplumu göreve çağırdı.

KAYNAK: AA

Hamas, İsrail’in Kudüslü iki Filistinliyi sınır dışı etme kararını, Filistin halkına yönelik süregelen zulmün ve işgal politikalarının yeni bir örneği olarak nitelendirdi. Açıklamada, söz konusu adımın tesadüfi olmadığı, Tel Aviv yönetiminin Kudüs ve Batı Şeria’yı Yahudileştirme ve Filistinlileri yerlerinden etme stratejisinin bir parçası olduğu vurgulandı.

Hamas'tan sınır dışı kararına tepki

Hamas, İsrail’in Kudüs’te yaşayan iki Filistinliyi sınır dışı etme kararının, Tel Aviv yönetiminin Filistinlileri yerlerinden etme ve Kudüs dahil işgal altındaki Batı Şeria’yı ilhak etme girişimlerinin bir parçası olduğunu belirtti.

Hamas, İsrail vatandaşı iki Filistinlinin vatandaşlığının iptal edilmesi ve Gazze Şeridi’ne sınır dışı edileceklerinin duyurulmasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, karar “(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu hükümetinin halkımıza karşı işlediği suçların bir başka örneği” olarak nitelendirildi. Bu adımın Yahudileştirme politikaları, Filistinlileri topraklarından çıkarma girişimleri ve Batı Şeria ile Kudüs’ü ilhak projelerinden ayrı değerlendirilemeyeceği vurgulandı.

Sınır dışı etme politikasının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu savunulan açıklamada, uluslararası toplum ve kuruluşlara bu uygulamayı durdurmak için acil adım atma çağrısı yapıldı.

Hamas ayrıca, “işgal makamlarının” planlarına ve uygulamalarına karşı durulmasını isteyerek Filistin halkının özgürlük mücadelesinin desteklenmesini talep etti.

İsrail’den açıklama

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden salı günü yapılan açıklamada, “Yahudilere saldırı düzenlediği iddia edilen İsrail vatandaşı iki Filistinlinin vatandaşlıktan çıkarılması ve sınır dışı edilmesine ilişkin kararın imzalandığı” bildirildi.

Açıklamada, Netanyahu’nun ilerleyen süreçte benzer nitelikte çok sayıda karar alacağı yönünde değerlendirmede bulunduğu aktarıldı.

Böylece 2023’te yürürlüğe giren “Vatandaşlık İptali ve Teröristlerin Sınır Dışı Edilmesi Yasası” ilk kez uygulanmış oldu.

İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, sınır dışı edilecek kişilerin Mahmud Ahmed ve Muhammed Halasi olduğu belirtildi.

Haberde, Ahmed’in İsrail askerlerine ve vatandaşlarına karşı bir dizi silahlı saldırı gerçekleştirdiği, bu nedenle 23 yıl hapis cezasına çarptırıldığı, 2024’te serbest bırakıldığı ve ardından sınır dışı edileceği aktarıldı. Halasi’nin ise 2016’da iki İsrailliyi bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla 18 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ve tahliyesinin ardından sınır dışı edileceği ifade edildi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...